Opinion

Läsarna: Så här skulle vi bygga kärnkraftsanläggningar

LÄSARKOMMENTARER. Placera  kärnkraftverken i torrdockor på 10 meters djup – vid behov, spräng väggarna. Det är ett av förslagen till säkrare kärnkraft från våra läsare. Och ”Maud Olofssons propellrar”, som alternativ till kärnkraften sågas. Så här tycker Ny Tekniks läsare.

Publicerad

Rapporteringen från det japanska, tsunamidrabbade kärnkraftverket Fukushima har minskat något i svenska medier de senaste dagarna. Men debatten om kärnkraftens säkerhet fortsätter. I de över hundra kommentarerna till debattartikeln från Kjell Jansson, vd Svensk Energi, finns både förespråkarna och motståndarna representerade men du hittar också tips på hur säkerheten kan förbättras.

Bengt Nyman förslår en ny modell för enklare nödkylning, som funkar även om elen slås ut. ”Så länge svenska atomkraftverk ligger på land och kräver energi för kylning så är det bara prat som skiljer oss från japanerna”, skriver han. Fissionskraftverk skall byggas i torrdocka på 10 meters djup i havsbandet. Vid behov spränger man torrdockans väggar och dränker härden."

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här