Läsarna: ”Hitta en snyggare formel tack”

2011-08-18 12:23  
Regeringen måste vidta åtgärder för att mildra de svåra konsekvenser som avgiftsreformen på svenska högskolor och universitet har bidragit till, skriver representanter för Sveriges förenade studentkårer. Foto: Scanpix

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARKOMMENTARER. De nya avgifterna för utomeuropeiska studenter på högskolan utestänger en stor grupp studenter samtidigt som behovet av spetskompetens och internationalisering aldrig varit större, skriver Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, i ett debattinlägg och det har satt fart på läsarkommentarerna.

Många läsare vänder sig mot att utbildningen på högskolan skulle var gratis för alla och applåderar beslutet att börja ta betalt. ”Man måste fråga sig om det är rimligt att svenska skattebetalare ska stå för internationella studenters utbildningskostnader. Det är också tveksamt om dessa studenter efter att ha återvänt till sina hemländer skulle vara en "framtida kompetensförsörjning för Sverige". Mångfalden i utbildningsutbudet som enligt SFS gynnas av internationella studenter borde i stället vara något som bestäms av svenska samhällets och företagens efterfrågan och behov”, skriver elingenjören Björn Torstensen.

Och synen på nyttan för Sverige av de utländska studenterna varierar. ”Det verkar helt befängt att vi ska gratisutbilda civilingenjörer, som sedan åker hem till hemländerna och konkurrerar ut våra högteknologiska företag skriver till exempel johnE. Medan andrar pekar på att möjligheterna att stanna kvar och ta jobb i Sverige är små.

”Problemet är att vi gjort fel - vi har sparkat ut studenterna så fort de blivit klara, så industrin har haft mycket svårt att dra nytta av dem, skriver signaturen Nisse och fortsätter ”De flesta åker hem direkt efter sin examen, eftersom deras visa då går ut. Det är endast de som mycket snabbt hittar ett jobb som har en chans att få arbets- och uppehållstillstånd så att de kan stanna.

Signaturen AxMi-24 bor i Tyskland och tycker deras system fungerar bra. ”Här i Tyskland får man automatiskt ett års visa för att söka jobb när man är färdig med utbildningen. Det låter som rätt ok sätt att sköta det på.”

Men frågan om kvaliteten, både på studenterna och på själva högskolorna, har också vädrats. Signaturen Jobbe tycker att reformen är oigenomtänkt. ”Kvalitet på de utomeuropeiska studenterna är viktigare än kvantitet. Problemet är att stipendiesystemet inte fanns på plats innan förändringen gjordes. Klantigt genomfört!”

Signaturen Spejarn föreslår byteshandel och betonar också ett visst moraliskt ansvar. ”Det kan ju inte fortsätta att hela linjer är belagda av studerande från utlandet, utanför ESS när exempelvis Komvux plaster skärs ner för dem som är i Sverige! Hitta en snyggare formel tack. Gärna med "byteshandel" med rikare länder utanför ESS och frikostighet mot vissa länder där utbildningsbehovet är av vikt för att stärka ländernas ekonomi och demokratisering. ”

Till sist föreslår Martin vad vi borde göra med pengarna: ”Genom att vi inte längre betalar de utomeuropeiska studenternas kostnader så har vi frigjort några hundra miljoner kronor. Dessa pengar bör genast sättas in för att höja kvaliteten på våra universitet och högskolor! Vi bör även se till att det finns stipendieprogram för riktigt studiebegåvade utomeuropeiska studenter.”

Läs samtliga kommentarer till artikeln här

Cecilia Laurén

Mer om: Utbildning Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt