Opinion

Läsarna: ”Hitta en snyggare formel tack”

LÄSARKOMMENTARER. De nya avgifterna för utomeuropeiska studenter på högskolan utestänger en stor grupp studenter samtidigt som behovet av spetskompetens och internationalisering aldrig varit större, skriver Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, i ett debattinlägg och det har satt fart på läsarkommentarerna.

Publicerad

Många läsare vänder sig mot att utbildningen på högskolan skulle var gratis för alla och applåderar beslutet att börja ta betalt. ”Man måste fråga sig om det är rimligt att svenska skattebetalare ska stå för internationella studenters utbildningskostnader. Det är också tveksamt om dessa studenter efter att ha återvänt till sina hemländer skulle vara en "framtida kompetensförsörjning för Sverige". Mångfalden i utbildningsutbudet som enligt SFS gynnas av internationella studenter borde i stället vara något som bestäms av svenska samhällets och företagens efterfrågan och behov”, skriver elingenjören Björn Torstensen.

Och synen på nyttan för Sverige av de utländska studenterna varierar. ”Det verkar helt befängt att vi ska gratisutbilda civilingenjörer, som sedan åker hem till hemländerna och konkurrerar ut våra högteknologiska företag skriver till exempel johnE. Medan andrar pekar på att möjligheterna att stanna kvar och ta jobb i Sverige är små.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här