Läsarna: ”Hellre fler Skype än nya Jas”

2013-04-25 06:47  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARKOMMENTARER. ”Förhoppningsbolag som slukar pengar” eller ”offer som dör svältdöden”? Stefan Löfvens debattartikel om innovationsklimatet har engagerat läsarna och uppfattningarna om hur tillväxtbolagen ska lyckas går vitt isär.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterade i Ny Teknik åtta punkter för ett effektivare innovationsklimat. Allianspartierna underkände genast förslagen i en replik. Men även läsarna har levererat synpunkter, hyllningar och sågningar men också alternativa listor med egna förslag.

”Låter bra. Dagens innovationssystem fungerar mycket dåligt. Risken är att många mycket bra innovationer dör svältdöden i ’dödens dal’, det vill säga tiden mellan dagens mjuka finansiering och möjlighet att ta in riskkapital, skriver signaturen Johan.

Och han fortsätter: ”Jag efterfrågar också ett bra innovationslån, jämför studielån, med mycket låg ränta och tydliga etappmål (jämför med uppnådda studiemedelspoäng). Lånen betalas tillbaka om företaget har möjlighet, inga återbetalningskrav om företaget misslyckas. Staten borde göra en rejäl satsning på utvalda projekt och minska småduttandet".

Andra läsare sågar allt vad byråkrati och administration heter: ”Ju mindre politiker och byråkrater lägger sig i, desto bättre resultat. Sänk skatten istället, och låt företag och privatpersoner satsa på det de själva brinner för”, skriver signaturen Glenn.

En som kallar sig Stone kommer med förslag på hur satsningarna borde omdisponeras: ”Om man istället satsade de 60 miljarderna som nya Jas-plan kostar på universitet/högskola och på nya innovationer, så skulle det kunna ge betydligt mer av expansiva och kunskapsintensiva företag och jobb, typ Skype.

Förslagsverksamhet lyfter flera fram som en framkomlig väg och att det i själva verket är de anställda på golvet som sitter inne med de smarta idéerna: ”Företagen bör ha
en fristående organisation som hanterar förslagen, politikernas ansvar är att se till att denna resurs utvecklas”, tycker Gustav Perman.

Signaturen Claes har helt enkelt gjort sin egen lista med åtta punkter för bättre innovation:

1 Skolan måste bli mera konkurrenskraftig och lära ut de kunskaper som behövs för svensk exportindustri. Det tar dock 20 år innan man ser effekten fullt ut.

2 De företag som startar måste hitta utbildade för att utvecklas snabbt. Vissa kunskaper inom maskin, styr- och regler tillverkning och inköp/export är då nyckelkunskaper.

3 Hjälp industrin genom att stödja bilhobbyn där relevanta kunskaper byggs, till exempel genom att underlätta import av avancerade hobbybilar.

4 Stöd CAD, FEM, CFD, CAM datorstödd design/tillverkning i maskincenter i Sverige som del av tekniska skolor, som i Tyskland.

5 Skapa en svenskt DARPA samt ett för handikappprodukter.

6 Ändra skatteavdrag så fackböcker blir avdragsgilla som i Tyskland.

7 Skapa gratis affärssystem till småföretag med automatrapportering till alla myndigheter och direkt betalning från offentlig sektor vid godkänd leverans.

8 Skapa stora programvaror i Sverige för att lära oss bygga massiva dataapplikationer som USAs försvar gjort, till exempel en central journaldatabas för Socialstyrelsen.

Avslutningsvis får Stefan Löfven också en känga från signaturen Anders:

”Är det här förankrat internt? Han kanske får kalla fötter och måste backa igen.”

Sammanfattat av Cecilia Laurén

Cecilia Laurén

Mer om: Politik Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt