Lägre elnota trots högre elpris

2011-09-27 23:00  
Norbert Andersson, bilreporter. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Välfyllda vattenmagasin, men kärnkraftverk som åter tycks stå still när de behövs som mest - elpriserna lär ligga på hög nivå även i vinter. Inte minst i södra Sverige, där elavgifterna höjs 1 november.

<p></p> <p>Men höjda priser behöver inte betyda att kostnaderna för uppvärmning och belysning skenar. Det går att bygga energisnålt, inte bara bostäder utan även kommersiella byggnader. Det visar bland annat Kungsbrohuset i centrala Stockholm (se sidan 8) och det visar många nya byggprojekt som Norra Djurgårdsstaden (läs om projektet på www.nyteknik.se).</p> <p>I energidebatten fokuseras främst på produktionen av energi. Men snabbast resultat får man oftast genom att spara energi.</p> <p>I bostäder finns en rak koppling mellan ägarens eller hyresgästens plånbok och energiförbrukningen. I kontorshus är den mer diffus. Visserligen uppskattar ekonomichefer låga elräkningar, men medvetenheten om hur mycket man verkligen kan spara är inte alltid den högsta inom företag som har helt andra poster i affärsplanen än energispar.</p> <p>Då är det bra när byggbolagen tar ansvar och överträffar statliga normer. Det visar att miljö och energispar har blivit viktiga argument i konkurrensen om kommersiella hyresgäster, på samma sätt som låga energikostnader lockar köpare till småhus och vitvaror.</p> <p>Dessutom finns här en stor utmaning för forskare, teknikkonsulter och byggföretag. Många gånger krävs dessutom tvärvetenskapliga insatser som även involverar beteendevetare.</p> <p>För det handlar inte bara om värmeväxlare, fjärrkyla och energisnål belysning. Lika mycket handlar det om att med enkel teknik bryta dåliga vanor. En knapp som stänger av apparater som i onödan går på stand by är ju inte direkt high tech, men väl en bra energisparåtgärd. Ett välkomnande cykelrum med dusch är ett annat. Att det senare dessutom bidrar till folkhälsan är ytterligare ett plus.</p>

Norbert Andersson

Mer om: Inledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt