Kyotoprotokollet bygger på ett falsarium

2005-03-08 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Enligt alarmister som Anders Wijkman i NyT 2005:8 har det skett en kraftig temperaturstegring på grund av människans fossilförbränning. Hur stor är stegringen? Svar 0,6°C. Så noga kan vi inte avläsa våra termometrar och därför är knappast ökningen alarmerande.

Forskarna vet i dag alldeles för lite om hur klimatfaktorer påverkar eller motverkar varandra. De kan inte säga om det blir varmare eller kallare om 14 dagar men påstår bestämt att det blir 2 eller 4°C varmare om 100 år.

Koldioxiden är en mycket viktig växthusgas på vår jord. Utan den skulle allt liv snabbt dö ut. Den i särklass viktigaste klimatgasen är vattenångan. Utan den skulle jordens medeltemperatur vara 33°C lägre.

Katastrofscenarier om Grönlands inlandsis som kommer att smälta kommer från skrupelfria forskare som vill få mera anslag. Michael Manns klimatkurva, hockeyklubban, visar temperaturökningen under 1900-talet.

2003 avslöjade två forskare att denna kurva var ett rent falsarium.

Den ligger till grund för Kyotoprotokollet som är baserat på det som riskerar att bli en av världens största vetenskapliga skandaler. Kyotoavtalet är dessutom ineffektivt och dyrbart.

Efterlevs det fullt ut blir resultatet en temperatursänkning på endast 0,02°C. Anders Wijkman borde fokusera på det faktum att vårt problem är att oljan börjar sina och därför måste vi minska förbränningen av olja. När ska världens politiker inse detta?

 
Fred Goldberg, docent, KTH.
Ole Humlum, professor
Universitetet i Oslo.
Wibjörn Karlén, professor em
Stockholms universitet.
Fred S Singer, professor
University of Virginia.
Peter Stilbs, professor KTH.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt