Kvinnliga ingenjörer gör Tekniksverige bättre

2015-06-24 07:19  
Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Jag ser få exempel på kvinnliga ingenjörer i det flöde av pressmeddelanden som strömmar in till redaktionen. Nya ledamöter i Ingenjörsvetenskapsakademien, nomineringar till priser och utmärkelser, nya chefsbefattningar... Män, män, män.

Först och främst kommer här en viktig påminnelse: Ny Teknik gör sommaruppehåll till onsdagen den 19 augusti.

Jag förstår att det kan kännas långt till dess. Som tur är finns det en lösning. Du kan läsa tekniknyheter varje dag under sommaren på nyteknik.se, i datorn, mobilen eller läs­plattan. Mer om det på tidningens sista sida.

I veckans nummer tar vi upp krisen för ingen­jörer. Jämställdhetskrisen.

Femton procent av ingenjörerna i Sverige är kvinnor. Alla vet att de behöver bli fler, men frågan är hur. Jag vet att många teknikföretag, stora som små, brottas med problemet. Av många skäl.

”Arbetsplatserna blir bättre med jämnare könsfördelning, och produkterna blir bättre”, sa Johan Söderström, vd för ABB Sverige, i Ny Teknik nr 10:2015. Jag håller med honom till hundra procent.

Flera utmärkta initiativ jobbar med problemet: Womengineer, Women in Tech, Tekla, Female Leader Engineer, för att nämna några. Och sakta men säkert börjar antalet kvinnliga ingenjörsstudenter att öka. Men det räcker inte att vänta in en jämnare könsfördelning bland de examinerade ingenjörerna.

Förändringen går för långsamt.

Varför? Det finns inget universalsvar. Ingenjörskulturen? Tradition? För få kvinnor för att påverka osynliga strukturer? Ett typexempel är bastubadet på chefskonferensen som kanske inte tilltalar den enda kvinnan i gruppen.

Jag ser få exempel på kvinnliga ingenjörer i det flöde av pressmeddelanden som strömmar in till redaktionen. Nya ledamöter i Ingenjörsvetenskapsakademien, nomineringar till priser och utmärkelser, nya chefsbefattningar... Män, män, män. Det gäller även bland de heta teknikbolagen som nomineras till vår egen 33-lista.

I det här numret riktar vi strålkastarljuset på 30 kvinnliga ingenjörer som bidrar med mer än sin kunskap. De inspirerar andra genom att påverka den tekniska utvecklingen, ha ekonomisk makt eller på annat sätt vara viktiga i samhällsutvecklingen.

Ny Teknik vill skynda på förändringen genom att göra en Topp 30-lista. Vi vill uppmärksamma några av de kompetenta kvinnor som inspirerar andra.

Trevlig läsning och glad sommar!
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt