”Kräv konvertering av anläggningarna i Tyskland”

2016-05-11 16:42  
Garzweiler i västra Tyskland är ett av många dagbrott för brunkol. Den tyska näringsministern kräver nu att de stora energibolagen minskar koldioxidutsläppen från kolkraft. Foto: Martin Meissner

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARBREV: Slå flera flugor i en smäll - konvertera brunkolsanläggningarna till förgasning och blanda in biomassa från sopor, skogsavfall och restprodukter från massaindustrin, skriver Mikael Kressner.

Jag har ett förslag angående Björn Gillbergs debattinlägg om förgasning av skogsråvara till drivmedel. Vore det inte en idé om Vattenfalls brunkol i Tyskland såldes med förbehåll om att anläggningarna skall konverteras till förgasningsanläggningar?

Vattenfall skulle kunna sälja tjänster och ta ansvar för drift och underhåll. EU-komissionen borde ge stöd för detta deftersom det ligger i linje med EU:s miljömål och skulle även vara vägvisande för andra nationer.

Alternativt behåller Vattenfall ägandet över brunkolet och tar ansvaret för konvertering till förgasningsanläggningar, med bidrag från EU.

Man kunde slå flera flugor i en smäll och blanda biomassa från sopavfall, bygg- och riv-avfall, skogsavfall, restprodukter från massaindustrin samt brunkol vid gasframställningen.

Allting slås sedan i samma tratt, dock bör processen optimeras för olika procentandelar av de olika fraktionerna.

Mikael Kressner                                                                                 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt