”Kräv din rätt att radera uppgifter”

2013-01-29 10:38  
Facebook-konton håller på att utvecklas till att bli standard över hela webben för autentisering av användare på hemsidor. Facebooks affärsidé bygger på att registrera användarnas beteenden, skriver debattören. Foto: Rainier Ehrhardt/Getty Images/Scanpix

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Informationen du lämnar om dig själv på nätet används för att försöka styra ditt beteende, allt från vilken försäkring du ska köpa till vilket politiskt parti du ska rösta på. Vi kräver rätt att kunna få tillbaka och radera informationen. Det är en fråga om konsumenträtt, skriver Gustav Nipe, Ung Pirat.

Det är en rättighet att få sin privata data raderad. Du ska även få ta del av den insamlade data som har skapats i samband med aktivitet hos ett företag eller en myndighet. Frivilligt delad information ingår förstås i avtalsfriheten, men att inte få veta vilken data de lagrar är som att hyra en lägenhet utan att få veta vad hyran blir.

Nästan alla företag och instanser du någonsin kommer ha kontakt med - från Google till Skatteverket - är intresserade av att spara din data. Din persondata behandlas av både myndigheter och företag.

Facebook-konton håller på att utvecklas till att bli standard över hela webben för autentisering av användare på hemsidor. Facebooks affärsidé bygger på att registrera användarnas beteenden. Deras robotar letar efter mönster i ditt beteende för att kunna generera profiler så att varje användare kan bli exponerad för reklam vid rätt ögonblick. Dessa profiler kan även säljas vidare till tredje part.

Vi unga pirater vill att makten över din digitala identitet ska ligga hos dig. Vi kräver rätten att få egen data raderad om man vill det.

Om du har lämnat över personlig information om dig själv till en aktör så måste båda parterna kunna avsluta relationen. När relationen är avslutad så ska du kunna få informationen som företaget eller myndigheten har om dig raderad. Du ska även kunna begära ut data, exempelvis om du vill att din nästa tjänsteleverantör, eller du själv, ska kunna analysera den. Detta är vanligt bland annat inom motionsträning, som på fitness-hemsidan Runkeeper.

Dessutom ska det råda tydligt samtycke från din sida för att privat data ska få sparas om dig. Du ska veta i vilket syfte det är som data samlas in. Det behövs tydliga begränsningar för hur och när data sparas.

EU kommer till våren att rösta om dataskyddsförordningen. Det är regelverket som bestämmer hur företag och myndigheter hanterar datauppgifter om dig. Det handlar om vilken privat information som får samlas in om dig och hur den får användas. Det kanske enskilt viktigaste är att den bestämmer på vilket sätt det ska gå att spåra en individ genom hela livet.

Informationen som samlas in om dig används för att försöka styra ditt beteende, allt från vilken försäkring du ska köpa till vilket politiskt parti du ska rösta på. Det är därför av största vikt att det sker en ordentlig diskussion om denna förordning.

Eftersom dataskyddsförordningen är just en förordning och inte ett direktiv så kommer regelverket, som bestäms till våren, att börja gälla omgående. Normalt förfarande är annars att EU beslutar om ett direktiv och sedan lämnar utrymme för varje medlemsland att själva anpassa lagen när den införlivas i landets lagstiftning.

I ett modernt samhälle behöver vi en stark rätt att, när ett företag har samlat in information om oss, kunna få tillbaka informationen. Vi ska kunna ta vår data från en tjänsteleverantör till en annan. Det är en fråga om konsumenträtt. Idag vet ett fåtal stora företag mer om dig än du själv vet. Vi unga pirater vill återinföra en maktbalans mellan dig som privatperson och företagen som sitter på stora samlingar datauppgifter om dig.

Det är ditt liv – din data.

Gustav Nipe

förbundsordförande Ung Pirat

Mer om: Facebook Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt