Opinion

”Kräv din rätt att radera uppgifter”

Facebook-konton håller på att utvecklas till att bli standard över hela webben för autentisering av användare på hemsidor. Facebooks affärsidé bygger på att registrera användarnas beteenden, skriver debattören. Foto: Rainier Ehrhardt/Getty Images/Scanpix

DEBATT. Informationen du lämnar om dig själv på nätet används för att försöka styra ditt beteende, allt från vilken försäkring du ska köpa till vilket politiskt parti du ska rösta på. Vi kräver rätt att kunna få tillbaka och radera informationen. Det är en fråga om konsumenträtt, skriver Gustav Nipe, Ung Pirat.

Det är en rättighet att få sin privata data raderad. Du ska även få ta del av den insamlade data som har skapats i samband med aktivitet hos ett företag eller en myndighet. Frivilligt delad information ingår förstås i avtalsfriheten, men att inte få veta vilken data de lagrar är som att hyra en lägenhet utan att få veta vad hyran blir.

Nästan alla företag och instanser du någonsin kommer ha kontakt med - från Google till Skatteverket - är intresserade av att spara din data. Din persondata behandlas av både myndigheter och företag.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här