Kräv bra design av din nästa video

2000-04-12 13:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

En videobandspelare är vanligtvis ett exempel på dålig industridesign. De olika knapparnas funktion är obegriplig, att ställa in kanaler och tider för inspelning är mycket komplicerat. De flesta avstår från att använda alla finesser och nyttjar istället maskinen på enklast tänkbara sätt.

Sånt uppskattar vi inte på Ny Teknik. Därför delar vi tillsammans med Nutek och Svenska Mässan i Göteborg varje år ut stipendier till de bästa designlösningarna i Svenska Konstruktions och Designpriset. Årets omgång går av stapeln denna vecka.

Det juryn söker är bra konstruktioner som visar upp bästa tänkbara design. Det innebär att produkterna måste vara enkla att använda även om de är komplicerade konstruktioner. De måste också vara ergonomiska och se snygga ut.

Tillbaka till videobandspelarna.De är exempel på hur elektronik och data tränger in i alla mekaniska konstruktioner. Det märks mycket tydligt i juryarbetet som föregår varje års prisutdelning. Konstruktionerna blir allt mer komplexa och är allt oftare kombinationer av klassisk mekanik och mycket avancerad elektronik.

Elektroniken gör att konstruktionerna kan visa upp finesser som inte fanns tidigare. Och då blir kraven på fungerande design allt större.

Att ingen begriper sig på videobandspelarens alla finesser kan man leva med. Men när husets uppvärmningssystem och den vanliga köksspisen blir datastyrd ökar kraven. Då handlar det om stora pengar som kan sparas om uppvärmningen sköts rätt. Och det handlar om säkerhet så att spisen aldrig bränner vid och att den stänger av sig själv om man glömmer den på.

Vi som delar ut det årliga Konstruktion och Designpriset kommer därför fortsätta att söka de bästa kombinationerna av konstruktion och design.

Sten Haage, chefredaktör

Sten Haage

Mer om: Industridesign

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt