”Kraftigt överdriven oro för neodym”

2012-03-26 07:18  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Oron för användningen av den sällsynta jordartsmetallen neodym i vindkraftverk är kraftigt överdriven. Först i år har verk med generatortypen rests i Sverige. Det bästa vi kan göra för att minska miljöbelastningen från vår energianvändning är att hushålla bättre, skriver Göran Sidén, lektor högskolan i Halmstad.

Att vindkraftens behov av neodym ger hälsoproblem i Batou i Kina, har rapporterats i många svenska tidningar.

I Ny Teknik ger forskarna Mikael Höök och Hanna Vikström uttryck för problemen i debattartikeln ”Vindkraften har också sin ”uranbrytning”.

För Sveriges del är påståendet kraftigt överdrivet. De två största leverantörerna av vindkraft i Sverige, Vestas och Enercon, har hittills inte använt neodym-generatorer. Först i år har de första verken med generatortypen rest hos oss. Av vindkraftverken som levererades i världen 2010 hade 95 procent andra typer av generatorer.

Med neodym kan man tillverka generatorer och motorer som är någon procent effektivare än med annan magnetisering. Det kan vara intressant för all elproduktion och motordrift, det är inget specifikt för vindkraft.

Ett förbud mot metallen i elektriska maskiner borde kanske införas. Det skulle inte få någon som helst påverkan på utbyggnaden av vindkraft.

Neodym används i många sammanhang, till exempel i mikrofoner, för färgning av glas och i elektronik. I Clas Ohlson-katalogen finns åtta olika typer av neodym-magneter att köpa, avsedda för upphängning på magnetiska ytor. När jag vecklade ut min adventsstjärna i julas hade den två små neodym-magneter för att hålla ut stjärnan. Ingen verkar oroa sig för denna användning.

Inga energikällor är helt utan negativ miljöpåverkan. Nyligen stängdes en solcellsfabrik av myndigheterna i Kina, därför att den hade för stora miljöskadliga utsläpp. Inom EU gjordes för några år sedan projektet ”Extern E” där man värderade kostnaden för den miljöpåverkan som olika energislag ger. Vindkraften var bättre än både solkraft, vattenkraft, biokraft och kärnkraft. Utredningen har några år på nacken, den borde förnyas, men tills vidare får vindkraft anses miljöbäst.

Men problemet har kanske snart löst sig självt. I juni förra året rapporterade den danska tidningen Ingeniøren att priserna på sällsynta jordartsmetaller, till exempel neodym och dysprosium som behövs för de starka magneterna, hade stigit med 300-500 procent under året, genom att kineserna håller tillbaka exporten. Med den prisbilden blir det knappast ekonomiskt att använda metallerna i fortsättningen.

Metallerna finns också på andra håll. I Sverige har det rapporterats om lovande fynd vid Gränna. På Grönland letar man efter metallerna vid fem platser. Kan brytning och framställning ske till våra strängare miljöregler har kanske tekniken en framtid. Men miljöbedömningen måste få bli avgörande för om det ska tillåtas nya gruvor.

Det bästa vi kan göra för att minska miljöbelastningen från vår energianvändning är att hushålla bättre med energin. Med samma satsning på effektivisering som nu görs på elcertifikat för förnybar energi, skulle vi ännu snabbare och billigare uppnå en långsiktigt hållbar energiförsörjning.

Göran Sidén, lektor elkraftteknik, Högskolan i Halmstad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt