Opinion

”Kostnad för höjd säkerhet – peanuts jämfört med omställning”

Lars WiegertCivilingenjör med 40 år i kärnkraftens tjänst.

LÄSARBREV. Kostnaden för att höja kärnkraftsäkerheten är inte i närheten av vad det kostar att ställa om energisystemet när vi står utan kärnkraften, skriver civilingenjören Lars Wiegert.

Den tionde januari kunde man läsa i Ny Teknik om det nya kravet på oberoende härdkylning och vilka kostnader det medför. Visst är nästan tre miljarder kronor mycket pengar, speciellt som säkerhetshöjningen blir ytterst marginell. Men det är bara en spottstyver jämfört med vad omställning till ett elkraftsystem utan kärnkraft medför.

Omställning till 100 procent förnybar elkraft har utretts av Sweco på uppdrag av Skellefteå Kraft och det visar sig att kostnaden landar på ofattbara 1600 miljarder kronor. Det är en och en halv gång Sveriges hela årsbudget. För denna enorma summa får vi ett komplicerat kraftsystem baserat på oprövad teknik och osäker leveransförmåga med ransonering som följd. Dessutom kommer elpriset att bli avsevärt högre och inte minst blir utsläpp av klimatgaser större än i dag. Klimatet och svensk ekonomi skulle alltså må bättre av att vi slängde dessa pengar i sjön.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här