Opinion

”Köp inte elmaffians lögn”

En eldriven bil är 2-5 gånger så energieffektiv som en dieselbil – alltså betydligt billigare i drift och riktigt miljövänlig ifall den körs på förnybar el. Därför vill vi bidra till att ta hål på flera av de myter som omgärdar elbilar. Elbilar är inte detsamma som små och långsamma golfbilar, även om det kanske var sant en gång i tiden, skriver debattörerna. Foto: Scanpix samt Colourbox

LÄSARKOMMENTARER. Upphaussat och orealistiskt eller ett lysande alternativ för familjen som vill ha pengar över till annat? För att elbilen ska vbli överkomlig måste fler börja köra på el, skrev riksdagsledamoten Eliza Roszkowska Öberg och Gröna Bilisters Eva Håkansson i ett debattinlägg i början av sommaren. Och det var ett inlägg som fick Ny Tekniks läsare att reagera.

Publicerad

En av de första kommentarerna utan cirka 160 stycken (4 augusti 2011) kommer från Lars M. ”Familjen kör ca 3 200 mil elbil årligen sedan fyra år tillbaka. Vi sparar mycket pengar genom att slippa merparten av bensin/dieselkostnaden. Vi lade på i stället pengarna på en resa till Västindien samt köpte en nyare motorcykel. Att bara gynna lokala Statoil/Q8-macken får andra göra!”

Anders är inne på att plocka det bästa från två världar. ”För mig räcker det med eldrift i 2-3 mil för att jag skulle göra en stor besparing. Det blir rätt så många turer till affärer och andra småresor på ett år. I brist på annat vore det trevligt om det fanns ett eftermonterings kit som hjälper min vanliga motor så att det går lättare för den att arbeta. Hur den skulle vara konstruerad vet jag inte men det borde finnas alla möjliga vis att använda elmotor för att underlätta driften av dieselmotorn för att få lägre förbrukning.”

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här