Konferensens sista suck. Eller?

2015-12-11 15:31  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

#7 KLIMATBLOGGEN. Den mediala uppmärksamheten har varit stor inför Cop21. Hur svagt eller starkt avtalet än blir så behöver bevakningen fortsätta, inte minst för att allmänheten ska kunna hänga med i utvecklingen av förnybar energiteknik.

Först var han optimist, den franske ordföranden för klimatmötet Cop21. ”Vi siktar på att bli färdiga på fredag”, sade han när han lämnade fram sitt första avtalsförslag i torsdags.

Ordförande är franske utrikesministern Laurence Fabius. När det här blogginlägget skrivs på fredag eftermiddag har han nyss summerat förhandlingsläget. Han säger: ”Vi är nästan vid målet. Jag är optimistisk” och planerar lägga fram en ny version av avtalsförslaget på lördag morgon kl 08.

Och han är säker på att det kommer att bli antaget, tillägger han, enligt BBC.

Det som är klart hittills är att målet att begränsa höjningen av den globala medeltemperaturen till 2 grader inte kommer att nås. Den blir snarare mellan 2,7 och 3,7 grader, vilket enligt FN:s expertpanel IPCC kommer att orsaka allvarliga problem för jordens varelser att anpassa sig till.

Forskare som har läst avtalsförslaget säger att det är till och med svagare än skrivelsen om frivilliga åtaganden som blev resultatet i Köpenhamn.

Argumenten kommer att hålla på så här tills konferensen blåses av. I Haag år 2000 sköt man upp slutförhandlingarna några månader till ett ”Cop6 bis” där mötet till slut kunde avslutas. Förmodligen blir det inte så den här gången. Världen orkar inte med ett nytt misslyckande.

Den mediala uppmärksamheten har varit stor inför Cop21. Hur svagt eller starkt avtalet än blir så behöver bevakningen fortsätta, inte minst för att allmänheten ska kunna hänga med i utvecklingen av förnybar energiteknik.

För det är den som har gjort att så många länder tror på möjligheterna att utvecklas ekonomiskt utan att orsaka massiva utsläpp av fossilt koldioxid. Det gäller inte minst de största utsläpparna Kina (nr 1) och USA (nr 2).

På måndag gör jag en summering. Trevlig helg.

  

Läs fler delar av Klimatbloggen här:

Läs mer: Vem blir energiteknikens superentreprenör?

Läs mer: USA:s tröga klimatpolitik var inte alltid så usel

Läs mer: Förvirrat om Kinas utsläpp

Läs mer: Tekniken som minskar klimatutsläppen

Läs mer: Klimatforskare hör till dem som flyger mest

Läs mer: Utsläppen sjunker, men inte tillväxten

Läs mer: Klimatavtalet är starten på nya investeringar

Läs mer: Fiaskot i Köpenhamn blev succé i Paris

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt