Opinion

”Koka äggen rätt – sänk elnotan med 80 procent”

LÄSARBREV. De flesta kokar sina ägg i kastrull. Så har man alltid gjort men det nya smarta är att ångkoka äggen, skriver Lars Sundström.

Ångkokning minskar åtgången av el med över 80 procent. Det enda du behöver är en ångkokare, då kan du koka upp till sju ägg samtidigt. Förutom att du spar el går det också snabbare. Att koka två ägg i kastrull kräver uppvärmning av 1,5 liter vatten. Det tar 12 minuter. Att ångkoka två ägg tar 7 minuter och kräver 0,05 liter vatten. Att koka äggen i kastrull kräver 0,28 kWh medan att ångkoka bara kräver 0,05 kWh. Det innebär 82 procent mindre elenergi. På köpet spar du också 97 procent vatten vilket är bra nu när grundvattnet är lågt i Sverige.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här