”Kemikalieinspektionen och Rymdstyrelsen kan växa i Västsverige”

2017-09-13 10:16  
Anders Wagner, Public Affairs Stockholm, Västsvenska Handelskammaren.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Flytta Kemikalieinspektionen och Rymdstyrelsen till Västsverige. Här finns kompetens och de nätverk som är en förutsättning för att en myndighet ska kunna utvecklas, skriver Anders Wagner, Västsvenska Handelskammaren.

Häromveckan meddelade civilministern Ardalan Shekarabi att ytterligare sju myndigheter ska flyttas ut från Stockholm. Vi hade gärna sett att en näringslivsrelevant myndighet flyttats till Västsverige.

Västsvenska Handelskammaren har länge arbetat för fler myndigheter i Västsverige. Sedan regeringen presenterade sitt förslag om att flytta ut fler myndigheter från Stockholm följer vi processen med stort intresse. Som vi tidigare framfört till Shekarabi bör myndighetsflyttar inte vara till för att kompensera, utan för att komplettera det lokala näringslivet och akademin, om det ska fungera långsiktigt.

Tillsammans med Chalmers, Göteborgs kommun och Göteborgs universitet har vi länge påtalat fördelarna med att flytta Kemikalieinspektionen till Göteborg, nära kemiklustret i Stenungsund. Vi på Handelskammaren vill nu även slå ett slag för en flytt av Rymdstyrelsen till Västsverige – i våra ögon en mycket näringsrelevant myndighetsflytt.

I Västsverige finns ett starkt rymdkluster med företag som Ruag, GKN, Forsway och Omnisys. Mer än hälften av alla arbetstillfällen inom rymdindustrin i Sverige finns i Västsverige, och majoriteten av rymdindustrins omsättning sker i väst. Myndigheten skulle därmed vara ett utmärkt komplement till västsvenskt näringsliv, samt till Chalmers och Göteborgs universitet.

Framtiden för myndigheten formas nu. Regeringen med ansvariga forskningsministern Helene Hellmark-Knutsson arbetar nu med en rymdstrategi. En omlokalisering och ett utvecklat samarbete med näringslivet borde vara centralt när myndighetens framtida roll utvärderas. Rymdstyrelsen är ingen stor myndighet, ungefär 25 personer, men ambitionen finns att fördubblas – vilket också stöds av den statliga rymdutredningen. Det är viktigt att man funderar på placeringen i god tid, då en ny generaldirektör ska utses före sommaren 2018.

Att flytta en myndighet är inte lätt. Om regeringen tar steget bör de sträva efter att det finns en rimlig chans för myndigheten att göra ett likvärdigt, om inte bättre, arbete än i dagsläget. En placeringsort behöver därför erbjuda olika kompetenser, intressanta och utvecklande nätverk för myndigheten och dess anställda att delta i, god tillgång på kringtjänster och tillgång till högre utbildning på orten. Tätare samarbeten och nätverk kan dessutom underlätta innovationer.

Så länge regeringen driver processen att flytta myndigheter från Stockholm kommer vi att arbeta för att näringslivsrelevanta myndigheter så som Rymdstyrelsen och Kemikalieinspektionen flyttas till Västsverige. Dessa myn- digheter skulle stärka flera av Väst-sveriges företag och befintliga kluster. Myndigheterna får dessutom en nystart och kan nå ny kompetens med nya erfarenheter.

Även om Västsverige inte behöver myndigheter för kompensering, utan som komplettering av näringslivet, kan vi konstatera att Stadskontoret visat att mellan 9 och 14,7 procent av de sysselsatta i Uppsala, Norrbotten och Västerbotten är statligt anställda. Det kan jämföras med 5,5 procent i Västra Götaland, betydligt lägre än samtliga Norrlandslän.

Anders Wagner, Public Affairs Stockholm, Västsvenska Handelskammaren

Kulturanalys till Göteborg

Regeringen meddelade den 31 augusti att följande myndigheter ska flyttas från Stockholm, antingen hela eller delar av myndigheten:

Strålsäkerhetsmyndigheten, Katrineholm.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Växjö.

Polarforskningssekretariatet, Luleå.

Myndigheten för kulturanalys, Göteborg.

Svenska ESF-rådet, Gävle.

Universitets- och högskolerådet, Visby.

Tillväxtverket, Östersund.

Nya myndigheter ska i första hand lokaliseras utanför Stockholms län. Ett exempel är Jämställdhetsmyndigheten, som lokaliseras till Göteborg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt