Kanonbra, Leijonborg!

2009-06-02 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det är bara att gratulera Forskarsverige: att Lund tar hand om den europeiska neutronkanonen ESS är hur stort som helst. Bygget av den här anläggningen för 13 miljarder är dessutom precis den typ av satsning på ny infrastruktur som Sverige behöver.

Grattis, forskningsminister Lars Leijonborg,och chefsförhandlare Allan Larsson, till ett kanonbra jobb!

Lobbyarbetet med att baxa ESS till myllan i Lund har varit omfattande. Det har först och främst krävts uppslutning här hemma, både lokalt och på riksplanet. Sedan har man jobbat intensivt med att övertyga politiker och forskare i Europa, tongivande länder är Tyskland och Frankrike, om att den skånska myllan verkligen är en stabil plats för det här bygget.

En viktig person, men totalt okänd utanför forskarkretsar, har varit professor Colin Carlile. När han rekryterades som chef för ESS-sekretariatet i Lund år 2007 skickade Sverige en kraftfull signal: vi menar allvar.

Det finns fortfarande formaliteter och finansiering att lösa innan bygget kan börja. Men det är underbart att vi i landet lagom äntligen vågar tänka stort och skjuta skarpt med denna jättekanon.

* * *

Den här veckan är det examen i skolan. För några elever i nian på Rinkebyskolan blir det extra spännande. Ett teknikläger i England är förstapris. Jag satt i juryn i förra veckan för teknikkonsulten Knightecs pris. Och hade jag fått bestämma själv hade alla elever fått åka.

* * *

Räkna med rymdfeber i sommar. Christer Fuglesang ska upp för andra gången i början på augusti. Han har redan börjat packa. En av de personliga sakerna ombord blir Polhemsmedaljen. Så här motiverar han själv det valet: ”Ingenjörer är vårt moderna samhälles ryggrad och det är mycket viktigt att vi lockar duktiga ungdomar till den yrkesbanan”. Och visst, en ingenjör kan ju komma hur långt som helst. Eller hur, Christer?

* * *

Barack Obama är ny boss för GM: Government Motors.

* * *

2006 fick ljudgeniet Lars Liljeryd Stora Teknikpriset, instiftat av Ny Teknik och Vinnova, för den komprimeringsteknik han har utvecklat. Året efter sålde han sitt företag Coding Technologies till amerikanska Dolby för 1,6 miljarder kronor. Nu är Lars Liljeryd i?gång med ett nytt företag i en ny bransch: medicinteknik.

Lars Liljeryd är en värdig mottagare av Stora Teknikpriset. Tag chansen att nominera dig själv eller någon annan till årets pris. Gå in på www.nyteknik.se/storateknikpriset.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt