Kan en tekniker vända Ericsson?

2016-11-03 06:01  
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Ericssons framtid är oviss. Ny Tekniks tf chefredaktör om vad som händer härnäst.

Hur mycket betyder Ericsson för Sveriges framtid? Jag diskuterade frågan på flera fronter efter att det blivit klart med en ny vd för den svenska telekomjätten.

Flera förde fram åsikten att Ericssons ständiga neddragningar av produktion och utveckling i Sverige gör att man inte kan lita på att bolaget finns kvar i landet ens inom överskådlig framtid. Och att oavsett hur det blir med den frågan så förminskar varje neddragning i vart fall bolagets möjlighet att påverka den svenska framtiden.

Jag förde fram att Ericsson är Sveriges nästa största företag och att bolagets bransch kommer att förändra verkligheten för väldigt många andra svenska företag. Jag vet att Ericsson är extremt viktigt för den svenska industrins övergång till en mer uppkopplad tid. Boliden, Volvo, Saab, Scania med flera jobbar i olika projekt med koppling till 5g, nästa generations mobiltelefoni som kommer att koppla upp väldigt många saker.

Men hur kommer det att gå för Ericsson? Klart är att det senaste kvartalet var dåligt och att statistik som analysföretaget Iamip tagit fram visar att bolagets innovationstakt har saktats ned markant. Vår reporter Peter Ottsjö rapporterar om Ericssons strategi som håller på att formas i Kista av strategichefen Ulf Ewaldsson med flera.

Läs mer:

Läs mer: Här är Ericssons nya molnstrategi

I den framtiden är den gamla kärnan radioteknik bara en del av den infrastruktur för kommunikation som Ericsson vill bygga. Molnteknik och virtuella system är minst lika betydelsefulla.

Vi intervjuade Ulf Ewaldsson två dagar innan civilingenjören Börje Ekholm presenterades som ny vd. Ewaldssson hoppades då på en tekniker, och fick det. Det ska bli spännande att se om Ekholm kommer att ge tekniken och teknikerna större utrymme

Läs mer: 

Läs mer: Ericssons nya vd: ”Vi är kanske bäst i världen”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt