Jorå, pumparna ska med på tåget

2011-01-21 08:09  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Arbete pågår med att ta fram en gemensam europeisk modell för att kunna få med värmepumparna i statistiken, skriver Roger Nordman på Sveriges Tekniska forskningsinstitut.

Anders Lindfors skriver att vi i Sverige missar en stor del av förnybar energi som tillförs med värmepumpar, och att detta ”drabbar” energistatistiken. Lindfors har till stor del rätt, men det pågår aktiviteter inom område.

Sedan juni 2009 koordinerar SP ett EU-projekt, SEPEMO-Build, som avser att ge bättre förståelse för hur man ska beräkna årsvärmefaktorn, SPF, för värmepumpar, och därmed kunna beräkna andelen förnybar energi som tillförs via värmepumpar, helt i enlighet med Annex VII i RES-direktivet (Directive 2009/28/EC).

SEPEMO-projektet har även deltagit vid möten inom EUROSTAT där man tillsammans med den europeiska värmepumpsorganisationen EHPA och andra aktörer lagt fram ett förslag för hur denna andel ska kunna rapporteras i energistatistiken. När EUROSTAT bestämt sig för metod kommer den att användas av alla medlemsländer. Förhoppningsvis sker detta snart. Inom EU har man konstaterat att det behövs en bra uppföljning av detta nyckeltal, då värmepumpsmarknaden i Europa växer kraftigt. Vi behöver därför inte en modell endast för Sverige, utan en gemensam, transparent modell för hela Europa!

Roger Nordman
Forskare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL