”Jo - ryska kärnkraftverket ökar beroendet”

2015-10-19 08:14  
Peter Eriksson (MP), ledamot av Europaparlamentet

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

SLUTREPLIK. Det är svårt att förstå resonemanget, Nils Torvalds. Det nya ryska kärnkraftverket vid Bottenviken leder till mer beroende av rysk energi, inte mindre, svarar Peter Eriksson, (mp) Europaparlamentariker.

Synd att Nils Torvalds tar till det storsvenska argumentet i sin replik. Det finska självförtroendet borde i dag vara bättre än så och det borde vara möjligt för vänner att kritisera varandra.

Nils Torvalds hävdar att Finlands bygge av ett nytt ryskt kärnkraftverk vid Bottenviken inte saboterar den europeiska energiunionen. Jag har svårt att förstå hur han resonerar, för faktum är att det ryskbyggda kärnkraftverket leder till mer beroende, inte mindre, av den ryska energin och teknologin.

Det är verkligen dags för de finländska politikerna att ta farväl av utrikespolitiken från det kalla krigets dagar. Den fungerar inte längre. Omständigheterna är inte de samma. Många EU-länder har motsvarande geopolitiska läge som Finland och talar ändå inte med kluven tunga.

Det gäller inte heller bara energipolitiken. Landets inrikesminister lade ned sin röst i omröstningen om migrationspolitiken, den omröstning som gällde omplaceringen av flyktingar i Europa, och försökte i samma andetag påstå att man var för den gemensamma linjen. Det är nog ett obestridligt faktum att ett nytt rysktillverkat kärnkraftverk vid Bottenviken inte går i linje med målen för energiunionen som syftar till att minska det europeiska beroendet av rysk energi.

Finnarna är visserligen inte ensamma om att underminera den gemensamma energiunionen. Tyskland gör detsamma genom avtalen med Gazprom om ytterligare gaspipelines genom Östersjön. Debatten i Europaparlamentet härom veckan visar att planerna på att utvidga Nord Streams projekt i Östersjön stöter på patrull. En majoritet av ledamöterna tror att en fördubbling av kapaciteten för naturgasledningen mellan Tyskland och Ryssland påverkar energisäkerheten i energiunionen.

Peter Eriksson, Europaparlamentariker för Miljöpartiet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt