Jag vill ge bort ett skrotat laptop-batteri

2014-12-12 08:45  
Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Funderar du på att ge bort en cykel i julklapp i år? Eller en get?

Sedan några år har jag både gett och fått presenter mot fattigdom. Jag gillar idén. Dessutom är klappen snabbt fixad genom ett klick på någon hjälporganisations hemsida.

I tidningen har vi på redaktionen valt ut årets bästa teknikklappar. Varför inte ge bort en teknikpryl mot fattigdom? Bland de kända hjälpsajterna hittar jag impregnerade myggnät mot malaria till en hel familj för 130 kronor. Cykeln kostar 375 och för 335 kronor kan ett barn få gå i skolan ett år.

Brittiska organisationen Practical Action säljer exempelvis ett torrdass till Zimbabwe och solceller i Bolivia. Men det borde gå att få med många fler smarta teknikprylar i gåvoprojekten vid jul.

En grej jag skulle vilja ge bort är ett uttjänt laptop-batteri. Det låter kanske inte så kul men IBM har upptäckt att i 70 procent av batterierna finns det tillräckligt mycket kraft kvar i dem för att driva en ledlampa mer än fyra timmar per dag under ett år. Av batteriet konstruerade IBM:s ­indiska forskarteam en pryl, som de kallar för ­UrJar och som kan driva en fläkt, en lampa eller ladda en mobiltelefon. På köpet kan i alla fall något i bergen av elskrot som västvärlden exporterar till bland annat Indien komma till användning.

Ett batteri vore en bra klapp till någon av de 400 miljoner indier som saknar uppkoppling till ett elnät.

Om exakt två veckor är det julafton. Det här är årets sista nummer av Ny Teknik och vi har laddat det med extra mycket läsning så att tidningen ska räcka länge. Nästa nummer kommer den 14 januari.

Tekniknyheterna gör däremot inget juluppehåll. Dem hittar du på nyteknik.se, varje dag.

Här på redaktionen är vi redan igång med nästa års artiklar. Till exempel granskar vi för fullt de ­nomineringar till 33-listan som har skickats in. Om du vet ett bolag som borde finnas med i ­finalen i Stockholm den 14 april så nominera nu!

Nu önskar jag bra en sak till: En riktigt god jul och ett gott nytt år!Följ Ny Teknik på Facebook!

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt