Opinion

Ja, EU:s nya strategi är viktig – men vägen till målet bör omvärderas

Mark Meier, vd BASF Norden och Baltikum. Foto: BASF
BASF är en tysk kemikoncern och världens största kemitillverkare. Anläggningen i Ludwigshafen är företagets största. Foto: Uwe Anspach/AP/TT

SLUTREPLIK. Den grundläggande översynen av kemikalielagstiftningen i Europa är inte optimal och riskerar den ekonomiska grunden för energiomvandlingen av den europeiska industrin, skriver Mark Meier, vd BASF Norden och Baltikum.

Europeiska kommissionen har ställt oss alla vid ett vägskäl. Deras kemikaliestrategi för hållbarhet kommer att förändra vårt sätt att leva, arbeta och producera i årtionden framöver. Vi har ett gemensamt mål: vi vill alla leva ett hälsosamt liv. Vi bär ett stort ansvar som företag, vår mycket komplexa moderna värld är beroende av pålitliga kemikalier. Infrastruktur, transporter, medicinsk hälsa, mat och personlig hygien; varje sfär, dimension i våra liv är baserad på materia och material som förstärks av innovativa kemikalier.

Som jag uttryckte i mitt tidigare yttrande är jag rädd att kemikaliestrategin för hållbarhet kommer att påverka livet avsevärt och äventyra vår konkurrenskraft utan betydande fördelar för samhället eller miljön.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här