Innovation utan rädsla

2011-03-08 23:00  
Norbert Andersson, tf chefredaktör. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det var när 33-listan över unga, snabbväxande teknikföretag presenterades i Umeå som en av åhörarna ställde en kritisk fråga, eller rättare sagt synpunkt. Ungefär så här sade han:<br> - Varför motiverar man innovationspolitik med att vi måste värna oss mot kineserna? Ska vi verkligen vara rädda för dem?

<p>I den ekonomiska debatten finns många exempel på nationalistisk rädsla. Rädsla för att vi ska förlora jobb till andra länder.</p> <p>- Vi måste verkligen lyfta oss i håret för att vi ska kunna konkurrera inte minst med Asien, sade Maud Olofsson nyligen.</p> <p>Jag har till och med hört en känd svensk företagsledare hävda att vi inte borde låta kineserna få den allra senaste tekniken, som vore det att tvinna repet vi ska hängas i.</p> <p>Då har man missat att det är just de snabbväxande ländernas tekniska utveckling som skapar möjligheter för innovativa företag.</p> <p>Vindkraft, telekom, bilindustri och byggteknik är områden där svenska experter och innovationer har fått en marknad i Asien.</p> <p>Förra året exporterade svenska företag för över 35 miljarder kronor till Kina. Visserligen importerade vi produkter för 43 miljarder, vilket gav ett handelsunderskott. Men detta är inte på långa vägar så stort som vårt underskott mot Tyskland. Och ingen hävdar väl att vi måste vara rädda för tysken.</p> <p>Ett bättre innovationsklimat är ett viktigt mål för politiken. Inte minst måste fler unga företag få hjälp med att överbrygga klyftan mellan idé och kommersiell framgång.</p> <p>Innovationer handlar framför allt om att människor och företag ska få möjlighet att utvecklas, och att ny teknik som gynnar oss får möjlighet att växa.</p> <p>Att skapa nya jobb är en naturligtvis också viktigt. Men det målet ska inte överordnas innovationspolitiken. Rädslan för att svenska företag kan konkurreras ut av andra länders företag ska inte blandas samman med behovet av innovationer.</p> <p>Den innovationspolitik som regeringen lovat att utforma under de kommande åren bör ta fasta just på våra möjligheter att delta i den internationella tekniska och industriella utvecklingen. Den får inte blir en sidogren av arbetsmarknadspolitiken.</p> <p>***</p> <p>Hur gick det då i Umeå när Ny Teknik och Affärslistan presenterade 33-listan, en tävling där våra 33 mest heta, unga och teknikinriktade företag ska koras? Jo, sex nya företag nominerades under kvällen och sällade sig till de runt 200 som totalt nominerats från hela landet. Stor final blir det 29 mars på Berns i Stockholm.</p>

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt