Opinion

Ingenjörsattack i Bamse

Foto: Tecknad av Lars Bällsten. Tuschad av Bernt Hanson. Fotona är tagna av Jörgen Appelgren.
Rune Andréassons snälla björn Bamse beskylls för en ingenjörsattack i berättelsen om hur Mickelinas robot påverkar arbetsmarknaden. Foto: Tecknad av Lars Bällsten. Tuschad av Bernt Hanson. Fotona är tagna av Jörgen Appelgren.
I en Bamseserie blir Mickelina orättvist uppsagd från städjobb. Då startar hon en konkurrerande firma med stöd av en städrobot från Skalman och konkurrerar ut sin gamla arbetsgivare. Men serien slutar med att hon får tillbaka sitt gamla städjobb. Foto: Tecknad av Lars Bällsten. Tuschad av Bernt Hanson. Fotona är tagna av Jörgen Appelgren.
Skalman stänger in sin robot i sitt skåp och konstaterar att det är en uppfinning som inte ska göras, eftersom den tog jobbet från fem städare. Foto: Tecknad av Lars Bällsten. Tuschad av Bernt Hanson. Fotona är tagna av Jörgen Appelgren.

DEBATT. Rune Andréassons snälla björn Bamse är mest känd för formuleringar som "Ingen blir snäll av stryk" och "det är modigt att våga säga att man är rädd". Men i senaste numret, nr 3 2012, blir Mickelina entreprenör och gör affärer med Skalmans städrobot. En läsare kallar, i sitt brev till redaktionen nedan, seriens upplösning för en ingenjörsattack.

"Jag ska skriva om slutet när jag läser för mina barn", det konstaterar pappan Jakob i ett brev till redaktionen. Han har slagit bakut över senaste numret av Bamse.

"Här är plotten i det senaste numret av serietidningen Bamse: Mickelina blir orättvist uppsagd från städjobb och startar konkurrerande firma med stöd av en städrobot från Skalman. Eftersom hon kan erbjuda billigare tjänster med bibehållen kvalitet så vinner hon marknadens förtroende. Hennes gamla arbetsgivare går i konkurs.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här