Ingenjörer värda pengarna

2011-05-03 23:00  
Norbert Andersson, tf chefredaktör. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det påstås finnas en idé bakom motiven till våra kommande sedlar: "den gemensamma nämnaren ska vara kulturella insatser i vid mening", skriver Riksbanken. Utan att förringa Greta Garbos och Dag Hammarskjölds insatser inom film respektive internationell politik kan man fråga sig vad dessa har gemensamt mer än internationell ryktbarhet.

<p>Det är så uppenbart att kändisskap varit det viktigaste kriteriet i valet av personer som ska pryda sedlarna. Eller som Riksbanken skriver: "De ska ha folklig förankring och gärna också ett internationellt anseende".</p> <p>I detta nummer av Ny Teknik (sidorna 22-23) kräver fyra unga ingenjörer och forskare att Gustaf Dalén, Svante Arrhenius och The Svedberg hedras med sedlar.</p> <p>Det är bara att instämma. Ingenjörsvetenskapen är en livsavgörande men ändå statusmässigt lågt värderad del av vår samhällskultur.</p> <p>Synen på teknik som något nördigt och tråkigt ställer till det för oss alla. Hela vårt välstånd bygger på att tillräckligt många ungdomar tycker tvärtom: att teknik är intressant och spännande </p> <p>- och att utbildning lönar sig.Ett oräkneligt antal arbetsgrupper och delegationer har under åren fått i uppdrag att öka intresset för teknik bland barn och ungdomar. Nästan alla med målet att tillfredsställa industrins behov av arbetskraft.</p> <p>En del av kampanjerna har rönt stor uppmärksamhet och säkert bidragit till att förändra attityder, exempelvis tv-programmen med Felix Herngren (Felix stör en ingenjör).</p> <p>Andra har mest resulterat </p> <p>i långa utredningar eller webbplatser som snarast förstärker bilden av teknikern som en nörd.</p> <p>Om fler ungdomar ska lockas till utbildningar i teknik och naturvetenskap krävs allt från frivilligprojektet som Matte på plattan, se sidan 9, till information i skolorna om ingenjörsyrket.</p> <p>Men framför allt krävs att nördigheten suddas ut. Där har alla som arbetar inom teknik och industri en daglig uppgift. Och där skulle vi få god hjälp om några tekniker fick samma stjärnstatus som Greta Garbo och Birgit Nilsson.</p>

Norbert Andersson

Mer om: Karriär Inledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt