Ingenjörens arbete - skön konst

2009-09-22 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Ingenjörskonst. Vilket underbart vackert ord. Jag snubblar över detta nästan utdöda ord flera gånger när jag plöjer en liten bok som heter Framtiden är inte som förr.

Det är en antologi om Sverige som industrination, utgiven av Teknikföretagen med bidrag av bland annat författaren Göran Greider, krönikören Linda Skugge, astronomen Marie Rådbo och inte minst av skriftställaren Anders Johnson, som är ansvarig för urvalet i boken.

Anders Johnson använder ordet redan i rubriken på sitt eget bidrag. Ingenjörskonst och entreprenörskap heter hans fascinerande bil- och bildningsresa längs E4an mellan Ljungans och Indalsälvens mynningar. Resan längs Medelpads kust formar sig till ett manifest i åtta teser om Sverige som industrination.

Anders Johnson har en säker radar, gräver där han står, lär av industrihistorien och hittar upproriska ingenjörshjältar i storföretagens skunk works. Olydiga ingenjörer som driver sina projekt till kommersiell framgång mot företagsledningarnas uttryckliga vilja och i konflikt med alla strategier. Utvecklingen av Ericssons mobilsystem, magsårsmedicinen Losec och SKFs lager Carb är klassiska dramer. Underdogens revansch.

Den gamle traversföraren på SKF i Katrineholm, Göran Greider, tar hjälp av filosofen Martin Heidegger när han söker efter teknikens väsen. Med hjälp av den tyska filosofen hittar han släktskapet mellan teknik och konst. I?stället för en tudelning mellan vetenskap och humaniora ser Göran Greider hur två till synes skilda världar förenas ?i just ordet ingenjörskonst. ”Varje ingenjör är en tänkare, varje traversförare en filosof”, skriver han lyriskt.

Krönikören Linda Skugge går till attack mot hela den svenska industrin, som hon anser skickligt lyckas dölja för unga människor vad man faktiskt sysslar med.

”Det gör ont i mig när jag stöter på unga tjejer som på fullaste allvar tycker att det är en ynnest att få servera decaf frappuchino åt narcissistiska mediapsykon på någon pr-byrå. Det är ofta intelligenta och ambitiösa tjejer med förutsättningar att göra så mycket mer. Jag dömer inte, de har inte kunnat ta del av alla alternativ eftersom vi har en industrisektor som gömmer sig för ungdomar.”

Hon är trött på ”Oppfinnar Jocke-tänket”. Och föreslår i?stället killarna bakom Spotify eller Zennström som förebilder för unga. Framgångsrika entreprenörer med drömjobb.

***

Apropå skön ingenjörskonst. I förra veckan träffades juryn för att diskutera kandidaterna till Stora Teknikpriset. Vi var helt överens.

20 oktober får ni veta vem som får detta prestigefyllda pris, som delas ut av Vinnova och Ny Teknik för femte gången.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt