Opinion

”Ingen vind att förlora - bygg ut nu”

Vindkraft till havs.
Annika Helker Lundström

DEBATT. Passa på och bygga ut vindkraften nu när priset är lågt. En ökad satsning på vindkraft skapar tillväxt och nya jobb i Sverige. Den snabba globala vindkraftsexpansionen och det tyska beslutet att avveckla kärnkraften ökar efterfrågan på både vindkraftverk och komponenter, skriver Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi

Medierna har nyligen rapporterat om bristande lönsamhet i vindkraftsbranschen. Detta har av vindkraftsmotståndare tolkats som att vindkraften inte har någon framtid. Det förhåller sig precis tvärtom. Vindkraftsutbyggnaden har överträffat alla förväntningar. Sjunkande kostnader för vindkraften och en rekordsnabb utbyggnad har dock lett till att producenternas ersättning för ny förnybar el har blivit väsentligt mycket lägre än förväntat. För två år sedan var ersättningen 35 öre per kilowattimme (kwh), för ett år sedan 25 öre/kwh och nu är nivån under 15 öre/kwh.

Samtidigt har vi mycket låga elpriser, vilket delvis beror på att den ökade vindkraftproduktionen pressar elpriset, men framför allt på att vi efter en varm vinter har välfyllda vattenmagasin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här