”Ingen tvingas köpa hus med fjärrvärme”

2016-02-19 10:00  
Foto: Pixabay

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Konkurrensverket hävdar att vi tvångsansluter husägare till fjärrvärmen, men vi tvingar ingen. Vill man ha ett annat system väljer man helt enkelt att köpa en annan tomt eller ett annat hus, svarar företrädare för Växjö kommun.

Växjö kommun bedriver ett ambitiöst miljöarbete med gott resultat samtidigt som bostadskonsumentens valfrihet värnas. Tingsrättens dom till Växjö kommuns fördel visar att vårt arbete bedrivs på ett korrekt sätt.

Växjö Energis fjärrvärme har en bränslemix som är helt förnybar. För att kunna erbjuda detta alternativ till ett attraktivt pris behöver kunderna samlas kring i förväg utpekade gator. På detta sätt ger vi bostadskonsumenterna möjlighet att välja ett annat alternativ än den eldrivna värmepumpen, vilken annars oftast är det enda alternativet.

Konkurrensverket använder i sin debattartikel begreppet tvångsanslutning, men vi tvingar ingen att köpa en tomt av Växjö kommun och därmed tvingar vi inte heller någon att köpa en av de utpekade fjärrvärmetomterna. Anser man sig vilja ha en annan uppvärmningslösning än fjärrvärme väljer man helt enkelt att köpa en annan tomt eller ett annat hus. Fakta är att över 400 småhus har byggts i Växjö de senaste fem åren utan något krav från kommunen. Bostadskonsumenterna har därmed alla möjligheter att fatta beslut på det självständiga och rationella sätt som Konkurrensverket efterfrågar i sin artikel.

Vi anser att vi med vårt fjärrvärmealternativ breddar bostadskonsumenternas valmöjligheter vilket bör vara helt i linje med konkurrenslagens syfte. Dessutom är vårt agerande helt i linje med kommunens, landets och EU:s miljömål.

 

Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande, Växjö kommun

Åsa Karlsson Björkmarker (S), kommunalråd, Växjö kommun

Per Schöldberg (C), kommunalråd, Växjö kommun

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL