Opinion

”Ingen har skadats av däckhusen”

Mehdi Nodehi
De hus som hittills byggts av bildäck - som fylls med jord och sand, aluminiumburkar, bortkastade glasflaskor, plåtdelar, stenar och lera - är av helt olika fason. Inget är det andra likt.
De flesta husen finns i katastrofdrabbade områden i utvecklingsländer som saknar fungerande el och avlopp liksom färskvatten.
Tomater, bananer, meloner, svampar och kryddor tillhör det som brukar odlas i växthusen.
Vatten från regn och snö tas om hand och renas eller går till dusch eller toalettspolning, alternativt till bevattning av det inbyggda eller det utanför liggande växthuset.
Michael Reynolds originella hus har byggts i flera amerikanska delstater, i Kanada, på Haiti, Jamaica, i Sierra Leone, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Norge.

DEBATT. Brist på kunskap, Mehdi Nodehi bemöter kritiken i förra numret mot att bygga hus med gamla bildäck , glas och dylikt. Inga rapporter finns om att någon skadats av att bo så här, skriver han.

I dag återanvänds redan bildäck för att bland annat tillverka barngungor, isoleringsmaterial, golvmattor, vägbeläggningar samt som fyllnadsmedel i färg och takbeläggningar. Detta givetvis mot bakgrund av forskning som visat att det inte är någon hälsofara att använda sig av detta material.

Att utan vetenskaplig grund kritisera ett helt byggkoncept, baserat på felaktiga tolkningar kring delar av konceptet, tyder på bristfällig kunskap och åsiktsbaserad argumentation. Låt oss hålla det sakligt och vetenskapligt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här