Inför smartare koldioxidskatt för alla medborgare

2014-11-17 16:00  
Koldioxod-nivåerna behöver sänkas. Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Beskatta fossila bränslen och sätt in pengarna på alla vuxna medborgares skattekonton. De som förbrukar små mängder bränslen blir vinnare, skriver debattörerna.

Det råder stor enighet om att koldioxidutsläppen från fossila bränslen, som kol, olja och naturgas, redan orsakar samhället stora kostnader i form av klimatkatastrofer, luftföroreningar, försurade hav och skadade fiskbestånd. Enligt ekonomer och samhällsforskare bör den som använder fossila bränslen betala en avgift som motsvarar dessa kostnader.

Alla försök att beräkna kostnaderna för de fossila bränslenas skador är emellertid osäkra och inte särskilt meningsfulla. Det är våra barnbarns och kommande generationers framtid som står på spel. Den kan inte värderas i pengar. Därför vill vi stoppa klimatförändringen till varje pris.

Vårt förslag är mycket kostnadseffektivt och priset följaktligen mycket lågt.

Vi föreslår en skatt på alla fossila bränslen. Den ska vara proportionell mot hur mycket koldioxid bränslet avger när det förbränns. Högre för kol, lägre för olja och lägst för naturgas.

Det finns ett smart förslag som gör en sådan avgift lättare att genomföra och att acceptera:

1. Börja med en låg avgift och höj den varje år enligt ett förutbestämt mönster.

2. Dela ut alla avgifter som kommer in i lika stora delar till varje vuxen medborgare.

Utdelningen, lika stor för alla, sätts in på ditt skattekonto varje månad. Det ska klart framgå att denna insättning får man för att kompensera för de höjda priserna på fossila bränslen. För den som bara förbrukar en liten del fossila bränslen, går det med vinst. För den som använder mycket fossilt, kommer insättningen inte att täcka de ökande utgifterna.

En majoritet av hushållen kommer att tjäna på affären. De som slösar kommer att förlora, det är det som är meningen.

De fossila bränslena ökar i kostnad för varje år. Till slut är de svindyra. Men man får tid på sig att ställa om. De förnybara bränslena, biogas, biodiesel, vätgas och el blir allt mer konkurrenskraftiga när priserna stiger för de fossila. Alla som utvecklar förnybara bränslen och energikällor, inser att de kan bli vinnare och kommer att våga satsa mer på utveckling och expansion.

Det viktiga är att utsläppen av koldioxid minskar. En övergång till förnybara energikällor och en effektivisering av energianvändningen får man på köpet. Det styrs av marknadskrafterna, utan att man behöver sätta upp speciella regler.

Den smarta koldioxidavgiften har lanserats i USA av Citizens Climate Lobby, CCL, och finns med bland de idéer som diskuterades vid FNs senaste klimatkonferens. Idén kallas för ”Fee and Dividend”.

Återföringen till medborgarna av fossilavgifterna är viktig, speciellt i USA. Republikanerna har nämligen lovat att aldrig mer införa någon ytterligare skatt. I och med att avgiften genast betalas tillbaka till medborgarna, ökar den inte det totala skattetrycket och kan därmed accepteras även av republikanerna.

CCL har bett ett oberoende och välrenommerat utredningsinstitut, REMI (Regional Economic Modeling Inc), att utreda de ekonomiska effekterna av en stigande kolavgift med full utbetalning. Undersökningen utgår från en koldioxidavgift om 10$/ton, som stiger med 10$/ton och år. Resultatet visar att:

 • Koldioxidutsläppen minskar med 33 % efter bara 10 år, och med 52 % efter 20 år.
 • Skatten har positiv inverkan på sysselsättning och BNP.
 • Den genomsnittliga realinkomsten ökar.
 • Överdödligheten relaterad till luftföroreningar minskar drastiskt.

Sammanfattningsvis har den smarta koldioxidskatten följande fördelar:

 • Den är lätt att förstå.
 • Den ökar inte skattetrycket.
 • Alla får tid att ställa om.
 • Den är lätt att genomföra och kontrollera med minimal administration.
 • Den kan accepteras av alla politiska partier från vänster till höger.
 • De som använder förnybart tjänar på det.
 • Marknadskrafterna styr mot ökad användning av förnybara energikällor och effektivisering.
 • Det finns inga ekonomiska argument mot en stigande koldioxidskatt med 100 procent utdelning i USA. Den skapar arbetstillfällen och räddar liv samtidigt som koldioxidutsläppen minskar med över 50 procent till 2035.

Lars Almström, lärare

Ingela Bollgren, läkare

Ann Helleday, psykolog

Matts Hjertqvist, tandläkare

Sven Linnman, elektronikingenjör

Klimatsvaret - CCL

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt