Opinion

”Industrins nya elbehov i Västsverige är lika stort som för hela Stockholm”

Emmyly Bönfors (C), kommunalråd samt ordförande i miljö- och klimatnämnden, Göteborgs stad.
Anders Sundberg (M), ordförande Business region Göteborg, Göteborgs stad.
Magnus Berntsson (KD), miljönämndens ordförande Västra Götalandsregionen.
Kristina Jonäng (C), regionråd samt regionutvecklingsnämndens ordförande, Västra Götalandsregionen.

DEBATT. Elbehovet för kemiindustrins installation av elektrolysörer i Lysekil, Stenungsund, Göteborg och Bohus motsvarar hela det framtida elbehovet i Stockholm, skriver fem politiker för C, M och KD Göteborg och Västra Götalandsregionen.

Engagemanget i klimatfrågan började i hög utsträckning i bostadssektorn i slutet av 70-talet. Sverige bytte från oljeuppvärmning till fossilfri fjärrvärme under bara två-tre årtionden. Sedan dess har fokus varit att ställa om till en fossilfri transportsektor. Där fullföljer fordonsindustrin och resten av sektorn nu sina löften efter flera decenniers ansträngningar för ett fossilfritt transportsystem.

I dag är klimatfrågan också en central del av industrins ekonomiska utveckling. Konkurrensfördelarna finns hos de företag som snabbast ställer om till en klimatsmart produktion, alla andra industrier riskerar att slås ut, eftersom det finns en överkapacitet i Europas industriproduktion. Omställningen från en fossilberoende industriproduktion till en fossilfri processindustri kommer att accelerera kraftigt de närmaste åren. Elektrifieringen framstår alltmer som huvudinriktningen för den omfattande omställning som nu sker globalt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här