Opinion

Hoppa på innovationståget nu, Sverige

Björn O Nilsson Foto: Biovitrum

DEBATT. Det räcker inte för Sverige att vara bäst i klassen i Europa. Sverige och Europa lyckas inte hämta in USAs och Japans försprång på innovationsområdet. Därför har Europeiska rådet tagit beslut om en gemensam europeisk innovationsstrategi, Innovation Union. Nu måste Sverige satsa från start för att få tillgång till riskkapital och för att kunna delta i EUs samarbetsprojekt, skriver Björn O. Nilsson.

Sverige hamnar som nummer ett på den europeiska innovationslistan. Det visar ”Innovation Union Scoreboard” som presenterades nyligen. Förstaplatsen är förstås glädjande, men frågan är om det räcker att vara bäst i klassen i Europa? Undersökningen visar att EU inte har lyckats hämta in det försprång som de viktigaste konkurrentländerna USA och Japan har i fråga om innovation.

Tillväxten i Europa är alltför låg. Det är bakgrunden till EU-kommissionens förslag Innovation Union, som klubbades den 4 februari av Europeiska rådet. Men för att denna europeiska innovationsstrategi ska kunna genomföras, krävs engagemang och handling från ett stort antal samhällsaktörer – och det yttersta politiska ansvaret för förverkligandet ligger på Fredrik Reinfeldt och Europas övriga regeringschefer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här