Opinion

”Höghastighetståg kan ersätta flyget”

Marknadsandel för tåg. av tåg- och flygmarknaden, beroende på restid. Grafik: Jonas Askergren (Klicka för större grafik)
Marknadsandel för tåg. av tåg- och flygmarknaden, beroende på restid. Grafik: Jonas Askergren (Klicka för större grafik)

DEBATT. Höghastighetståg kan på vissa sträckor helt ersätta flyget. Vårt glest befolkade land har större behov av goda kommunikationer än vad mer tätbefolkade länder har, skriver professorerna Bo-Lennart Nelldal, Evert Andersson och Sebastian Stichel.

Sedan en tid pågår en diskussion om nyttan och kostnaderna för de planerade höghastighetstågen i Sverige. Med topphastigheter kring 300 km/h skulle vi kunna ta oss mellan Stockholm och Göteborg på 2 timmar och mellan Stockholm och Malmö på 2,5 timmar. Minst lika viktigt är att ett stort antal andra orter binds samman med snabba tågförbindelser av hög kvalitet och punktlighet.

Nästan alla världens ledande ekonomier har eller planerar järnvägar för topphastigheter mellan 250 och 360 km/h. Sverige med sina långa avstånd mellan stora befolkningscentra har egentligen större behov av goda fysiska kommunikationer än vad mer tätbefolkade länder har. Särskilda spår för de snabbaste tågen ger dessutom ökat utrymme för lokala tåg och inte minst för godstrafiken.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här