Hett uppdrag i heta tider

2011-03-01 23:00  
Norbert Andersson, tf chefredaktör. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det är en spännande tid att ta över som ansvarig för denna sida och bli tf chefredaktör för Sveriges bästa tidning. Ursäkta självberömmet, men jag tycker faktiskt så och vet även av undersökningar bland läsarna att jag är långt ifrån ensam.

<p>Först kort om mig själv. Jag är journalist sedan mer än 30 år och har under många år skrivit i Ny Teknik om allt från vind- och kärnkraft till miljöteknik och bilar.</p> <p>Min uppgift på just den här sidan blir att varje vecka lyfta fram företeelser inom teknik, politik, företag och samhällsliv. Sådant som jag tycker är viktigt att diskutera och som berör just Ny Tekniks läsare.</p> <p>Just nu dominerar folkliga uppror mot diktatorer i arabvärlden tidningarnas rubriker. Den ena skröpliga diktatorn efter den andra verkar falla för att förhoppningsvis ersättas av en demokrati som bidrar till utveckling och välstånd.</p> <p>I upprorens spår väcks också frågan om vilken roll som svenska företag har spelat i de här länderna. Har man bidragit till att göda diktatorerna och deras anhang? Eller har man bidragit till utveckling och öppenhet?</p> <p>Den frågan är särskilt viktig för tekniker. Teknikens idé är att den ska göra världen bättre. Mycket av den teknik som svenska företag använder och installerar även </p> <p>i diktaturer bidrar säkert till en positiv utveckling. Men teknik och företag är inte samma sak.</p> <p>Det borde vara en självklarhet för företag från demokratiska länder att alltid verka för en demokratisk utveckling.</p> <p>Det finns i varje ekonomisk verksamhet en social och politisk aspekt som man inte ska förringa. På många håll i världen driver utländska storföretag skolor och sjukhus samt bygger bostäder och vidareutbildar personal.</p> <p>Jag har på nära håll sett hur man vid en fabrik i Brasilien, ägd av ett multinationellt företag, låter all personal lära sig främst engelska och ekonomi på arbetstid. Det är kunskap som vidgar vyerna. Människor med sådana kunskaper kommer aldrig att tolerera maktfullkomna diktatorer eller bokstavstroende mullor.</p> <p>Det är insatser som inte bara gynnar landets invånare, utan också en teknikinriktad export-industri. Även om de inte alltid lyfter närmaste kvartalsrapport.</p> <p></p> <p></p>

Norbert Andersson

Mer om: Inledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt