Het läsardebatt om temperaturökning

2010-10-07 10:10  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARKOMMENTARER. Temperaturökningen kan bero på annat än koldioxid, skriver Pehr Björnbom och Carl-Gustaf Ribbing i en debattartikel på Nyteknik.se. Antalet kommentarer närmar sig nu 300 stycken och här förs en  het debatt mellan de som talar för vad forskningen hittills kommit fram till, och de som anser att resultaten har överdrivits och skapar oro i onödan.

Ny Teknik får ömsom kritik för att debattartikeln publicerats, ömsom beröm för att diskussionen genom denna breddas och ger utrymme för andra tolkningar.

”Denna tillnyktring är lika välkommen som nödvändig och kommer att bidra till att föra tillbaka debatten där den hör hemma, i vetenskapen och inte inom politiken” anser signaturen df.

”När kommer avbönen”, undrar August och fortsätter: ”Riktigt, riktigt pinsamt för alla politiker som satsat på miljöpopulism, för FN som spenderar CO2-märkta mångmiljardbelopp, och inte minst för alla högutbildade auktoritetstroende akademiker som gått på bluffen bara för att den kom från vetenskapligt håll. Pinsamt!”

Han får svar på tal av bland andra Fredrik Fyhr: ”Få verkar känna till att det pågår ett krig mellan olja, kollobbyn och den vetenskapliga världen, retoriker på ena sidan och forskare på den andra. Läser man inläggen här ser man att retorikerna vinner. Folk tycks föredra att bli fullpumpade med lögner så länge det innebär att man kan flyga till Thailand utan dåligt samvete.”

Det alla kan vara ense om bland Ny Tekniks många initierade kommentatorer är att de är väldigt oense. Å ena sidan slutsatser i forskningen om klimatförändringarna, å andra sidan variationer som kommentatorer anser påverkar dessa resultat. En samlad bild efterfrågas av flera läsare.

”Det som tas upp i artikeln är någon slags småsignalförstärkning och egentligen bevisar det ingenting. Möjligtvis om huruvida vattenångan förstärker eller dämpar växthuseffekten. För små variationer. Min åsikt är att klimatet måste vara mycket mer komplicerat än så här. Finns det någon som har en samlad syn på hur allt hänger ihop?” frågar signaturen MickeyM.

Ett flertal läsare anser att hela debatten som nu förs är onödig, eftersom arbetet för en förbättrad miljö måste ske alldeles oavsett om klimatförändringarna överdrivits eller ej. Flera lyfter också fram att det hela gett teknikutvecklingen en välbehövlig skjuts framåt.

”Klart att koldioxidbluffen varit kraftigt överdriven! Men den har gett oss ett generationsskifte av gammal teknik som kommer ta oss ett stort steg framåt! Bilar med grym prestanda och låg bränsleförbrukning t ex…” skriver Jonte.

Signaturen Vay är en av flera som passar på att påtala andra miljöproblem som de anser behöver hamna i fokus:
”Alldeles oavsett hur det nu är med eventuella temeperaturhöjningar, finns ett mycket värre möljöproblem att ta hand om. Jag tänker främst på artrikedom på land och till havs. Skogsskövling på land, utfiskning till havs, gifter etc i båda. Där är ett akut, reellt problem, som glädjande nog går att göra något åt på kort sikt.”

Att frågan blivit infekterad och leder till överdrivet hätska debattinlägg påtalas. Samla kunskaperna, analysera dessa ordentligt och lyssna även på meningsmotståndarna, är uppropet från bland andra BT:

”Jag blir lite skrämd av hur hätsk tonen snabbt blir i dessa debatter. De flesta verkar ha tagit ställning i ett av hörnen, där man står och hånar "motståndarna" i andra ringhörnan. Uttryck som "miljömupp", "klimattaliban" och "bilhatare" nyanserar knappast debatten. Faktum är att klimatproblematiken är extremt komplex, vilket de flesta är överens om, men många klamrar sig fast vid just sin lilla bit kunskap och sätter på sig skygglappar för information som inte passar deras ställningstagande. Vi måste alla vara mer öppna för andras kunskap - ingen av oss vet allt, men många av oss vet en del. Om vi ur ett objektivt perspektiv analyserade vår samlade kunskap skulle bilden troligtvis klarna.”

Tyck till om debattartikeln: ”FN räknar fel om klimatet”

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt