Opinion

”Helt rätt med fler civilingenjörer”

”Jag som jobbat många år (20) inom SU, KTH m.fl. ser tydligt att det är en enorm skillnad på kvaliteten inom utbildningen för högskoleingenjörer och civilingenjörer. På KTH Valhallavägen (civilingenjör) fungerar allt som förr med en mycket bra hög kvalitet men det motsatta gäller för KTH Kista (högskoleingenjör) där allt är kaos och extremt dåligt ledarskap i toppen av organisationen. Stackars dessa studenter!” skriver läsaren Pelle. Foto: Scanpix
Anders Axelsson, rektor, Lunds Tekniska Högskola. Foto: Gunnar Menander

DEBATT. "Det är trist att behöva avvisa så många duktiga gymnasister som står på kö till civilingenjörsutbildningarna och kompetensen behövs visst", skriver rektorn på Lunds Tekniska Högskola, Anders Axelsson apropå de 400 nya civilingenjörsplatserna.

I Ny Teknik häromveckan kunde vi läsa en debattartikel av Peter Larsson, samhällspolitisk direktör vid Sveriges ingenjörer. Rubriken löd: ”400 nya civilingenjörer - ingen bra idé”! Peter driver tesen att det är störst pensionsavgångar bland högskoleingenjörer och gymnasieingenjörer. Därför borde nya studieplatser på högskolorna satsas på högskoleingenjörer istället för civilingenjörer. Jag håller inte med!

* För det första tror jag inte att det är en bra idé att ställa två yrkesgrupper mot varandra. Speciellt inte av ett fackförbund som organiserar båda kategorier av ingenjörer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här