Opinion

”Helt fel att landsbygden skulle få sämre elnät”

REPLIK. Att elnäten skulle förfalla på grund av ändrade regler är inget annat än dimridåer. Det finns goda möjligheter att investera i elnät framöver, skriver Tony Rosten på Energimarknadsinspektionen.

I debatten har det höjts röster om att elnätsföretagen inte kommer att ha möjlighet att investera i framtiden om de inte får höja priserna nu. I en debattartikel i Ny Teknik från den 24 maj, ”Landsbygden drabbas när elnäten förfaller”, verkar Oskar Almén på PA Consulting vara inne på samma linje. Min uppfattning är att detta är dimridåer, del i en intensiv lobbying mot Energimarknadsinspektionens förslag till ändrad elnätsreglering som skapar förutsättningar för mer rimliga elnätsavgifter.

Att förslagen särskilt skulle drabba landsbygden är inte bara fel. Det är också väldigt svårt att se logiken bakom resonemanget. Förslagen är nämligen lika för alla elnätsföretag, oavsett om de är verksamma på landsbygden eller i stadsmiljön, eller både och. De är också samma för såväl privat som kommunalt ägda företag.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här