Opinion

”Hela Sverige måste få samma elpris”

Om en månad delas Sverige in i fyra elomrpden. Utvecklingen i Europa är på väg i samma riktning. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

DEBATT. Hur rättvist är det att elkunder som bor där det produceras mycket el betalar extra och subventionerar elpriset för dem som bor där det inte finns några kraftverk? Mikael Odenberg på Svenska Kraftnät svarar debattörerna som kritiserat de nya elområdena.

Om en månad kommer Sverige att bestå av fyra elområden. Över detta klagar både Johan Öhnell från Oberoende elhandlare och sydliga företrädare för Svenskt Näringsliv. Men trots klagovisorna är det ett steg framåt för den svenska elmarknaden. Och det är ingen slump att utvecklingen i Europa är på väg i samma riktning.

När vi gör det till ett överordnat mål att ha samma elpris i hela Sverige – oavsett hur produktion och förbrukning förhåller sig till varandra – innebär det att vi aktivt hindrar prissignalerna från att nå fram till marknadens aktörer. Att priset på el i stället får reflektera relationen mellan tillgång och efterfrågan borde rimligen ses mer som ett löfte än som ett hot av dem som annars anser sig företräda ett fritt näringsliv.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här