”Häv blockeringen av viktig teknik”

2019-01-17 13:34  
EU-parlamentarikern Aleksander Gabelic (S). Foto: TT

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Blockkedjetekniken skulle kunna motverka falska produkter, avslöja korruption och minska svinnet av varor. Men potentialen med tekniken bromsas av juridiska frågetecken, skriver EU-parlamentarikern Aleksander Gabelic (S).

Blockkedjetekniken beskrivs ibland som en revolution, lika omvälvande som internet när det begav sig. Andra är skeptiska och menar att användningen kommer att fortsätta vara högst begränsad. Oavsett vilket har blockkedjans utveckling gått så långt att politikerna börjat tänka till.

Europaparlamentet har för första gången antagit en ståndpunkt om blockkedja inom handelspolitiken, ett område där teknikens egenskaper är extra intressanta. Även Världshandelsorganisationen WTO har nyligen publicerat en rapport som diskuterar blockkedjans potential inom internationell handeln.

Det som gör tekniken så speciell är dess transparens. Blockkedjan kan skapa förtroende mellan olika parter, och just förtroende är en nyckelfaktor inom internationell handel, som ofta är krångligt. Handeln innebär omständiga procedurer och mängder av dokument. En leverans av varor i container till Rotterdams hamn från Kenya sägs i slutändan resultera en 25 cm hög trave med papper.

I dagens alltmer globala produktionsled finns inte bara ineffektivitet, utan även bedrägerier, svinn och oschyssta villkor. Sådana problem berör företag, myndigheter och slutligen oss konsumenter. Därför börjar allt fler aktörer titta närmare på vad blockkedjetekniken kan göra för en mer effektiv handel, och för att svara på växande önskemål om mer pålitliga och transparenta produktionsled.

Under Europaparlamentets diskussioner om blockkedja i handelspolitiken framkommer både möjligheter och betydande utmaningar. Bland möjligheterna nämns effektivitet och enklare administration, och smidigare tull- och handelsprocedurer.

Man talar om blockkedjeteknikens potential för att motverka förfalskade produkter, och för att göra det svårare för korrupta aktörer att ändra dokument i efterhand. Även företagens möjligheter att få bättre kontroll över sina leverantörsled och varors ursprung brukar uppmärksammas. Detta skulle också gynna konsumenterna, som efterfrågar varor till bra priser, med hög kvalitet och schysst producerade.

I dag hålls potentialen tillbaka på grund av främst tre skäl. Det gäller skalbarhet, interoperabilitet och de juridiska frågetecknen:

  • Hur kan tekniken skalas upp för större och inkluderande användning?
  • Hur kan man säkerställa att alla initiativ som växer fram blir samspelta?
  • Och hur kan vi se till att det juridiska tydliggörs, utan att börja lagstifta på ett sätt som hindrar innovation?

För att blockkedjetekniken inte ska fortsätta blockeras behöver dessa frågor tas tag i av politiker och lagstiftare, tillsammans med företag, civilsamhälle, teknikutvecklare och akademin.

Vi måste undersöka inom vilka områden som blockkedjan kan ge faktiskt mervärde, så även inom internationell handel. Vi behöver främja utbyte mellan de som arbetar med eller använder tekniken. Vi behöver riktlinjer för att de som använder blockkedja i handel ska vara trygga i det juridiska.

Innovation och moderna lösningar är viktigt både för EU:s och för Sveriges konkurrenskraft. EU-kommissionen och medlemsstaterna har redan börjat undersöka blockkedjans användningsområden på EU:s inre marknad. Det är viktigt men vi behöver också titta på den internationella handeln. Om möjligheterna inom internationell handel ska bli reella behöver EU gå samman med andra länder och internationella organisationer. Dessa stora frågor löses bäst gemensamt.

Aleksander Gabelic (S) Europaparlamentariker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt