Opinion

”Hasta inte fram nytt elsystem – det kan bli dyrt”

KTH-forskarna Mikael Jolkkonen och Kyle Johnson tillverkar urannitridpulver. I en så kallad SPS-maskin utsätts det packade urannitrid-pulvret för värme och elektriska pulser. I mitten en kuts av urannitrid. Foto: KTH
Smält bly kyler svensk reaktor. (Klicka för större grafik) Grafik: Jonas Askergren. Fakta: Charlotta von Schultz

DEBATT. För att få ett fungerande elsystem i Sverige måste vi kunna diskutera alla kraftslag. Men politiska beslut måste få ta tid, annars kan det bli kostsamt för Sverige, skriver Björn O. Nilsson, IVA samt företrädare för Vägval el.

Vindkraft, biokraft, kärnkraft eller vattenkraft? Vilket elsystem vi än väljer för framtiden krävs investeringar. Inte bara i anläggningar för elproduktion i Sverige, utan även i kablar till andra länder för import och export Det krävs även investeringar i nationella elnät, samt i lagringsteknik och reglerkapacitet – men också i forskning och utveckling. Hela systemet måste fungera.

Med en alltför kortsiktig energipolitik finns risken att det nödvändiga systemperspektivet saknas. Det är helhetstänkandet som är förutsättningen för ett långsiktigt hållbart elenergisystem. Dessutom faller kostnaderna snabbt för ny teknik, och det bör få påverka den långsiktiga kalkylen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här