”Har Sverige råd med detta slöseri?”

2011-06-01 06:37  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. En upprörd trebarnsmamma beskriver i ett brev till Ny Teknik hur hon kämpat för att hennes matteintresserade barn ska få stimulerande undervisning och slippa traggla tal de klarat att lösa sedan flera år.  ”Har Sverige råd med detta slöseri?” undrar hon.

Och signaturen ”Tea” berättar också om hur det trots engagemang i skolorna kan slå fel: Högstadieläraren lockade eleverna till tekniklinjen med löfte om att bygga fiskespön. Ingen tjej nappade.

Läs några av breven som kommit till redaktionen apropå artiklarna om hur fler ska lockas att bli ingenjörer.

Hej.

Läste med förtvivlan ledaren och artikeln i Ny Teknik om barnens teknikintresse och Leif Johanssons utredning.

Har tre barn i åldrarna 7-12 år som alla är intresserade av och duktiga i matematik.  Men varför måste man som förälder agera och tjata på skolan för att barnen ska få adekvat matematikundervisning, och inte bara sitta och göra matteuppgifter som de har kunnat i flera års tid?

Vi kom i kontakt med Eva Pettersson på Blekinge Tekniska Högskola som forskar om barn som är duktiga i matematik. Vår äldsta dotter hade förmånen att få delta i Evas forskning, och på så vis ansträngde sig skolan lite extra och de försökte ge henne lite extra matematikundervisning. Den visade sig inte vara så bra som det var tänkt...

Återigen behövde vi föräldrar hålla koll och se till att barnet fick rätt undervisning och på rätt nivå. Att vi blev tagna för gnälliga och tjatiga är en annan femma.

En evig kamp för barnens rättigheter i skolan - så har våra barns matteundervisning sett ut. Barnen är inte några Einstein, men de har lätt för matte och tycker matte är kul!

Det borde vara lärarnas ansvar att se till att barnen får undervisning på rätt nivå, inte föräldrarnas.

De barn som inte har föräldrar med tid, förmåga och kunskap att se vad barnen behöver för undervisning - hur går det för dessa barn?

Har Sverige verkligen råd med detta slöseri, att inte ta hand om barn med särskilda matematiska förmågor? Att dessutom barnen blir olyckliga av att ha tråkigt i skolan kanske kan ses som en bieffekt...

Bekymrad mamma med tre matteintresserade barn

Fiskespön inget bra lockbete

När min dotter för sex år sedan skulle välja inriktning inför högstadiet var vi på ett stort informationsmöte där lärare skulle presentera sin inriktning för de blivande eleverna. Teknikläraren som skulle prata om teknikinriktningen ställde sig då och berättade om hur de tillverkat fiskespön på tekniken.

Detta lät ju mycket lockande för alla tjejer i salen! not!!

Det lät verkligen som ett flumämne, som de som helst gör så lite som möjligt kunde välja. Min dotter valde inte teknik och det gjorde inte heller någon av de andra tjejerna det året.

Tea

 

Börja skriva ut ingenjör efter ditt namn

Hej!

Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt att många ungdomar inte vet vad ingenjörer arbetar med. Vi finns ju knappt i media.

På de tekniska högskolorna är vi ”lektorer” och ”professorer”, och i industrin ”Development Managers”. Ny Tekniks journalister har heller inga titlar, bara namn, men nog finns det väl ingenjörer bland er?

Läkare och jurister brukar inte slarva med sina yrkesidentiteter.

En oerhört enkel rekryteringsåtgärd från oss ingenjörer – och som inte kräver några resurser överhuvudtaget – skulle vara att vi också började berätta att vi finns. Det är betecknande att inte ens Leif Johansson själv kallas civilingenjör inom Teknikdelegationen, utan koncernchef. Men det kan ju även till exempel en ekonom eller jurist vara.

Vi kunde, som i många andra länder, använda två titlar, både en tjänstetitel och en akademisk titel. För hur ska ungdomarna kunna veta att vi finns, och var vi finns, om vi gömmer oss?

Tack för en bra tidning!

Universitetslektor Göran Gustafsson

Civ.ing och tekn. dr

Chalmers

Mer om: Utbildning Matte

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt