Han frälser mattenördarna

2010-05-11 23:00  
Johan Wendt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

De är 300 gymnasieelever och 53 mattelärare i två vita tält. Mitt på Sergels torg i Stockholm. Solen skiner från en klarblå himmel, klockan är 16.30. Pendlarna rundar tälten och hastar vidare mot T-centralen.

Lärartätheten är häpnadsväckande. Om jag räknar rätt och avrundar hyfsat blir det: en lärare på sex elever. Och alla är här frivilligt, lärare såväl som elever.

Visst låter det som en rosa dröm, Jan Björklund. Men det här är inte dagdrömmerier på departementet för frustrerade skolministrar. Det här är verklighet. Och allt är gratis: matteundervisning och läxhjälp.

Inne i tältet är det knäckebröd, energidrycker och problemlösning åt alla. Lite Dreamhack, utan datorer. Bara papper och blyertspenna.

Massor av ambitiösa tjejer och killar jobbar stenhårt för att bli ännu bättre på matte. Målet för extrapluggandet är att lyckas på nationella provet.

Att kliva in i tältet är lite av ett väckelsemöte för en gammal mattelärare. Jag känner hur ett fånigt leende sprids över läpparna.

Lisa säger hej. Hon pluggar på universitetet och är mattevolontär. Lisa förklarar varför hon är frälst på idén att hjälpa andra. Hon har kul och det syns lång väg. Kul med matte, alltså.

Han som har frälst Lisa och de andra 52 volontärerna heter Johan Wendt. Det är han som dragit i gång Mattecentrum. Johan driver en webbsajt som 20 000 unga redan har hittat och ser till att 1 200 elever får extrahjälp med matten av volontärer på egna plugget.

Han är en sann entreprenör, en civilingenjör från Lund, laddad med lika mycket energi som en låda Red Bull.

Jag säger hej till Johan, och påstår snabbt att tjejer är i majoritet i tältet. Han fattar direkt vad jag tänker: tjejer är plugghästar. Men nej, så enkelt är det inte. Tjejer är modigare än killar, säger Johan. Vågar be om hjälp.

Men tältmötet är inte bara läxhjälp, matte kan också vara ett intresse. Ungefär som fotboll, datorspel eller att baka surdegslimpor. Det är något att samlas runt. Och han övertygar mig om att ett matteläger kan vara lika roligt som Gothia Cup i Göteborg.

Jag tror honom. Han kan konsten att övertyga. Det har säkert bidragit till att flera svenska storföretag och organisationer ställer upp med pengar till Mattecentrum. Och att Lisa och en massa andra mattevolontärer ställer upp gratis. Vecka efter vecka.

Jag tror jag förstår Lisa: en mattelärares största glädje är att se sina elever bli bättre och bättre. Några kommer till och med att bli mycket bättre än du själv. Fråga mig: jag hade några sådan begåvade gymnasieelever. De gjorde mig riktigt glad.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt