”Hallå - upphovsrätt är inte bättre”

2013-01-12 07:00  
Amelia Andersdotter, Piratpartiets EU-parlamentariker.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Licensproblem och trassliga överlåtelser präglar musik- och filmbranscherna. Att lägga till tekniska innovationer kommer inte att förenkla spelfältet. Ett patentsystem borde istället anpassas efter marknad och den som söker skyddet, skriver Piratpartiets Amelia Andersdotter.

Patentsystemet borde avskaffas och ersättas med ett bredare upphovsrättsskydd som även innefattar tekniska innovationer, skriver Tomas Skoglund i sin debattartikel.

Det här var en idé som dryftades i början av 2000-talet men som övergavs snabbt eftersom vi har väldigt olika förväntningar på vad monopolskyddet ska uppnå i olika branscher.

Inom upphovsrätten som enskild konkurrensbegränsade lagområde finns det till exempel många diskussioner om att man behöver bättre anpassade regler för särskilda typer av konstnärliga verk. Det har visat sig väldigt trassligt att lösa licensproblem och överlåtelser inom branscher som är så olika som musik, böcker och film. Att lägga till tekniska innovationer kommer inte att förenkla spelfältet.

Det är olyckligt att Skoglund fiskar så friskt efter längre skyddstider utan kostnad eller begränsning för den som uppfunnit. En nästan enhällig akademisk kår menar att det är just bristen på trovärdiga och stabila kontroller av patentansökningar, vilket ger patent med låg kvalitet och monopol med otydlig räckvidd, som orsakar de flesta problemen i patentsystemet idag.

I upphovsrätten har de väldigt långa skyddstiderna skapat många problem. Bland annat att den större delen av 1900-talets kulturarv är otillgängligt för oss som lever idag. Staten förväntas exempelvis lägga ut flera tiotals miljoner i licenskostnader per år för att få tillgängliggöra TV-program på SVT Play. Och då är det ändå program svenska folket redan betalat för i den vända då det producerades.

Att inkorporera även tekniska innovationer under en sådan regim riskerar att bli väldigt kostsamt för samhället, eller leda till totalt sinande tillgång till användbar teknisk kunskap och information.

För industriellt brukbara rättigheter har alla västerländska rättssystem istället konsekvent föredragit registrerade rättigheter med korta skyddstider. Patent räcker således bara i 20 år, och då enbart om man erlägger avgift till ett statligt registreringsverk.

Det rimligare politiska förslaget är att korta skyddstiden för upphovsrätt och införa någon form av registrerings- och upprätthållandeavgift även där, i takt med att upphovsrätten övergått från att vara en moralisk rättighet till att bli en industriellt tillämpbar tillgång för företag.

Roten till problemen i alla immaterialrättssystem går att spåra tillbaka till en maximalistisk hållning gentemot lagarna både hos jurister och bland politiker. Det här skapar oro, speciellt hos småföretagare. Ett patentsystem borde istället anpassas så att skyddet anpassas efter relevant marknad och storlek på den aktör som söker skyddet.

En sådan mer omfattande mentalitetsomställning är det dock svårt att se att det skulle gå att få politiskt stöd för eller kunskap om inom en närmare framtid. Hela det politiska systemet lider nämligen av en brist på självinsikt gällandes vår vilja att undvika fri och öppen konkurrens, trots att det är ett dogma av vår tid.

Amelia Andersdotter,

Europaparlamentariker Piratpartiet

Mer om: Patent Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt