Guldregn över life science

2012-09-18 23:00  
Mats Engström, chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Mer pengar till forskning än väntat. Mindre resurser till industrinära institut än vad som behövs. Så kan man sammanfatta regeringens forskningsutspel förra veckan.

Att satsa 11,5 nya miljarder under fyra år är inte illa. Det blir ytterligare en förbättring efter nivåhöjningen i den förra forskningspropositionen år 2008.

En stor del av pengarna ska gå till elitforskning på universitet och högskolor. Life science är ett område som regeringen vill satsa särskilt på. Ny Teknik intervjuar i detta nummer proteinforskaren Mathias Uhlén om vilka möjligheter detta ger.

Däremot är det oklart hur regeringen tänker säkra bredden i rekryteringen av framtidens forskare. Högskolor i många delar av landet är en förutsättning för att vi inte ska tappa många talanger.

Bättre samverkan mellan forskning och näringsliv finns med bland regeringens förslag. Nya strategiska innovationsområden. Mer pengar till industriforskningsinstitut och innovationskontor. Det är förslag som många efterlyst, inklusive Ny Teknik här på ledarplats.

Men beloppen till samverkan är små i förhållande till behoven. Sveriges innovationsförmåga och konkurrenskraft kan bli lidande.

I morgon kommer budgetpropositionen. Någon månad senare kan vi läsa regeringens forskningsförslag i sin helhet, liksom den innovationsstrategi som näringsminister Annie Lööf förbereder. Då får vi veta mer om hur högskolorna ska uppmuntras att samarbeta med det övriga samhället.

”Mot bättre vetande”, lär arbetstiteln vara på forskningspropositionen. Att inte satsa tillräckligt på samverkan mellan forskning och näringsliv vore just det. Mot bättre vetande.

***

Ett annat av regeringens många budgetutspel handlar om nyanlända elever. Jag har träffat rätt många barn som kommit till Sverige och börjat direkt på högstadiet utan att kunna språket. Det är inte lätt, hur begåvad man än är.

Därför förtjänar integrationsminister Erik Ullenhag beröm för att ha drivit igenom extraundervisning och annat stöd till sådana elever. Hur vi tar tillvara på nyanlända elevers talang är avgörande både för Sveriges konkurrenskraft och för den sociala sammanhållningen. Regeringen borde lägga ytterligare resurser på skolor med tuffa förutsättningar.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt