”Gruvnäringen hänger på viljan att digitalisera”

2017-10-09 06:00  
Per Danielson är ny chefredaktör på Ny Teknik. Foto: Janne Naess

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Chansen att behålla positionerna för svensk gruvdrift är att ligga i täten i digitaliseringsracet, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Det finns experter som på goda grunder hävdar att den nödvändiga digitaliseringen av Sverige går för långsamt på grund av att det går för bra. Vi är helt enkelt inte tillräckligt tvingade att investera i nya verktyg och metoder. Det är investeringar utan garanti för ökad lönsamhet. Det har vi sett på flera håll. Däremot är investeringarna en garant för fortsatt konkurrenskraft. Och det gäller inte minst den svenska gruvnäringen.

I det här numret har vår reporter Peter Ottsjö tagit tempen på digitaliseringsracet inom svensk gruvdrift. Sverige är en av de främsta producenterna av järn och basmetaller inom EU. Men våra gruvbolag är små jämfört med jättarna på världsmarknaden. Chansen att behålla positionerna är att ligga i täten i digitaliseringsracet. Det handlar om att skapa en säkrare gruvdrift, minska gruvornas miljöpåverkan, skapa förutsättningar för att producera mer, att använda smartare maskiner och fler förarlösa fordon. Den digitala utvecklingen är än så länge i sin linda, men har alla förutsättningar att röra sig snabbt framåt.

Läs om hur det går till och vad gruvbolagen och deras intressenter håller på med här.

Förra veckan dök helt oväntat en ett år gammal debattartikel upp som en av Ny Tekniks mest lästa. Med rubriken ”Prognosen för elbilar är ett skämt” skrev ingenjörerna Jonas Andersson och Per Ribbing en debattartikel med budskapet att Fossilutredningens prognos för elbilar var helt utdaterad. Artikeln genererade snabbt över 300 kommentarer – fyllda med insikter och åsikter. Ett hett ämne då och nu fick artikeln fart igen på grund av delningar på Facebook. Vår reporter Johan Kristensson fick uppdraget att dyka ner i ärendet och undersöka träffsäkerheten i elbilsprognoserna. Läs om resultatet här.

Allt fler läser Ny Teknik på nätet – framför allt i mobilen. Kul, tycker vi. Under hösten och våren utvecklar vi vår digitala närvaro för att ge dig som läsare en ännu bättre digital upplevelse. Har du synpunkter eller idéer på funktioner och innehåll så tveka inte att mejla mig.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt