Opinion

”Gruvnäringen hänger på viljan att digitalisera”

Per Danielson är ny chefredaktör på Ny Teknik. Foto: Janne Naess

LEDARE. Chansen att behålla positionerna för svensk gruvdrift är att ligga i täten i digitaliseringsracet, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Det finns experter som på goda grunder hävdar att den nödvändiga digitaliseringen av Sverige går för långsamt på grund av att det går för bra. Vi är helt enkelt inte tillräckligt tvingade att investera i nya verktyg och metoder. Det är investeringar utan garanti för ökad lönsamhet. Det har vi sett på flera håll. Däremot är investeringarna en garant för fortsatt konkurrenskraft. Och det gäller inte minst den svenska gruvnäringen.

I det här numret har vår reporter Peter Ottsjö tagit tempen på digitaliseringsracet inom svensk gruvdrift. Sverige är en av de främsta producenterna av järn och basmetaller inom EU. Men våra gruvbolag är små jämfört med jättarna på världsmarknaden. Chansen att behålla positionerna är att ligga i täten i digitaliseringsracet. Det handlar om att skapa en säkrare gruvdrift, minska gruvornas miljöpåverkan, skapa förutsättningar för att producera mer, att använda smartare maskiner och fler förarlösa fordon. Den digitala utvecklingen är än så länge i sin linda, men har alla förutsättningar att röra sig snabbt framåt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här