Opinion

”Grön politik gör skillnad för svensk ekonomi”

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

DEBATT. Miljöpartiet har under snart fyra år tagit ansvar för svensk ekonomi. Vi har visat att det inte funnits ett motsatsförhållande mellan att ta miljöfrågorna på allvar och att skapa en välfungerande ekonomi. Snarare tvärtom, skriver Per Bolund, biträdande finansminister och konsument- och finansmarknadsminister.

Vi har vänt underskottet i statens finanser till stora överskott och betalat tillbaka på statsskulden, som nu ligger på sin lägsta nivå på över 40 år. 300 000 fler har ett arbete att gå till än innan vi tillträdde i regering, den negativa utvecklingen i skolan har brutits och Sverige har nyligen utsetts till det land i världen som har bäst anseende av alla.

Tillsammans med Socialdemokraterna har Miljöpartiet styrt svensk politik och haft budgetansvaret på Finansdepartementet. Det har inneburit historiska satsningar på miljö och klimat. Vi har mer än fördubblat de totala resurserna till miljöområdet, vi har infört en skatt som gör att också flyget får betala för sina utsläpp och vi har stärkt svenska klimatinsatser utomlands, så att Sverige nu rankas allra högst i internationella jämförelser av länders klimatpolitik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här