”Grön politik gör skillnad för svensk ekonomi”

2018-07-17 11:14  
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Miljöpartiet har under snart fyra år tagit ansvar för svensk ekonomi. Vi har visat att det inte funnits ett motsatsförhållande mellan att ta miljöfrågorna på allvar och att skapa en välfungerande ekonomi. Snarare tvärtom, skriver Per Bolund, biträdande finansminister och konsument- och finansmarknadsminister.

Vi har vänt underskottet i statens finanser till stora överskott och betalat tillbaka på statsskulden, som nu ligger på sin lägsta nivå på över 40 år. 300 000 fler har ett arbete att gå till än innan vi tillträdde i regering, den negativa utvecklingen i skolan har brutits och Sverige har nyligen utsetts till det land i världen som har bäst anseende av alla.

Tillsammans med Socialdemokraterna har Miljöpartiet styrt svensk politik och haft budgetansvaret på Finansdepartementet. Det har inneburit historiska satsningar på miljö och klimat. Vi har mer än fördubblat de totala resurserna till miljöområdet, vi har infört en skatt som gör att också flyget får betala för sina utsläpp och vi har stärkt svenska klimatinsatser utomlands, så att Sverige nu rankas allra högst i internationella jämförelser av länders klimatpolitik.

Till skillnad från farhågorna har vi bevisat att det går att kombinera en offensiv miljöpolitik med en stark ekonomisk utveckling. Framöver kommer sannolikt en annan regel att gälla: Det kommer inte gå att ha en stark ekonomisk utveckling utan en offensiv miljöpolitik.

Världsekonomin är på väg in i ett systemskifte. Bort från beroendet av det fossila och bort från en linjär ekonomi där en vara produceras och används en gång för att sedan slängas på soptippen. Istället ökar kraven på att energi ska vara förnybar och att resurser ska hanteras mer effektivt, vilket öppnar upp för en ekonomi som är cirkulär, det vill säga att allt fler varor återanvänds eller återvinns så att samma material kan användas gång på gång.

Det är den enda möjliga utvecklingen om vi ska kunna möta klimatutmaningen och undvika alltför drastiska klimatförändringar. Och just eftersom det är den enda möjliga utvecklingen kommer alla länder och alla företag så småningom att genomgå den här omställningen. De länder som går i täten och leder utvecklingen kommer att vara bäst förberedda och har chansen att vara vinnarna på morgondagens marknad.

Därför är det oroväckande att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna går till val på att lägga in handbromsen i svensk miljöpolitik. De vill alla kapa var tredje eller var fjärde krona till miljöområdet, de vill att flyget ska slippa betala för sina utsläpp och de saknar trovärdiga förslag för hur Sverige ska behålla sin ledarposition internationellt.

Det är i länder som tidigt ställer höga klimatkrav som företag kommer växa fram som är anpassade för en världsekonomi där höga krav gäller för alla. Det är företagen i de länderna som kommer exportera nya produkter, tjänster och lösningar som kan minska utsläppen globalt. Sverige rankas idag som ett av världens absolut bästa länder att leva i. Så vill vi att det ska vara även i fortsättning. Därför vore det dåligt för både Sverige och för klimatet om de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna gavs möjligheten att bromsa Sveriges miljöarbete. Vi måste istället fortsätta framåt och öka takten ytterligare i det svenska klimatarbetet. Och vi måste göra det Nu. Klimatet kan inte vänta.

 

Per Bolund, biträdande finansminister och konsument- och finansmarknadsminister.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt