Google behöver Google-dödare

2009-05-19 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Någon därute som minns Lycos, Webbcrawler eller Altavista? I internets barndom var det sökmotorer att räkna med. Sedan kom Google och ritade om kartan.

Att googla är ett verb och Google är ett av världens mest kända varumärken. Grundarna Sergey Brin och Larry Page är rika som troll och imperiebygget är i dag både beundrat och fruktat.

Världsalltets härskare äger 70 procent av marknaden för sökmotorer. Och dominerar den på samma sätt som Microsoft tagit kontrollen över bordsdatorer.

Googles paroll har alltid varit "Don't be evil". Men fler och fler tycker att Google har blivit för stort och att företaget utnyttjar sin dominerande ställning. Kritiken kommer från både företag och myndigheter, framför allt i USA. Ett land med en stark tradition av att jaga monopolister med antitrust-lagar.

Och många drömmer drömmen om att utmana jätten. Google-dödare brukar det heta, när en ny sökmotor hajpas.

I veckan lanseras Wolfram Alpha, en sökmotor som marknadsförs som "computational knowledge engine". Bakom företaget står den brittiske matematikern och vetenskapsmannen Stephen Wolfram, skaparen av det hyllade beräkningsprogrammet Math-ematica.

Och visst gör Wolfram Alpha saker som inte Google kan. Men den nya sökmotorn saknar Googles bredd och djup. Och de miljarder sidor som Google har indexerat under ett decennium.

Wolfram Alpha är en sökmotorteknik och kan bli ett kraftfullt verktyg för forskare och statistiknördar. Google är något helt annat: ett företag med en affärsmodell och en plan för att erövra världen med e-post, kartor, datormoln, mobiler - och viktigast av allt annonser.

Men Google behöver hjälp av nya "Google-dödare" för att visa kritikerna att monopolet ständigt utmanas.

Det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform, med tre FoU-miljarder i kassan, hann knappt konstituera sin styrelse förrän ansökningarna började välla in. Över 100 utvecklingsprojekt i stora och medelstora företag i fordonsindustrin söker stöd.

Det var inte en dag för tidigt som Maud Olofsson öppnade sin FoU-akut. Det tog exakt 138 dagar att gå från snack till verkstad.

Piratpartiet närmar sig en plats i EU-parlamentet, enligt opinionsmätningar. Men väljarbarometrarna visar också att Piratpartiet är en angelägenhet för män. Nästan 10 procent av männen som kan tänka sig att rösta den 7 juni väljer att lägga sin röst på Piratpartiet. Motsvarande siffra för kvinnor är 0,9 procent.

Piratpartiet är det nya manliga initiativet. Men frågan är om det är musiken, filmen eller datorerna som lockar nördarna till Piratpartiet.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt