”Ge innovatörerna ett lyft”

2012-09-10 07:15  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Inrätta ett nytt innovationskontor för uppfinnare, innovatörer, entreprenörer och mindre företag. Inför också en försäkring mot patentintrång. Det skulle stärka driftiga innovatörer och företag i att både utveckla sina idéer och försvara sina innovationer, skriver Svenska Uppfinnareföreningen och Sveriges Ingenjörer.

Driftiga personer har stor betydelse för samhällets innovationskraft. Därför måste enskilda innovatörers möjligheter att utveckla, förverkliga och skörda frukterna av sina idéer förbättras.

Innovatörer behöver en enkel ingång till kvalificerad rådgivning kring olika aspekter av utvecklingsprocessen. Det gäller rådgivning och stöd kring tekniken som sådan och verifiering av den, problematiken kring immateriella rättigheter och hur man går vidare mot kommersialisering med ett samlat affärsstrategiskt tänkande.

Det finns flera organisationer som idag hjälper innovatörer på detta sätt men vi ser en brist främst när det gäller tidig kvalificerad affärsstrategisk rådgivning och rejäla resurser för verifiering. Idag sker mycket på ideell basis men det behövs mer strukturerade former för att tillvarata innovationskraften.

Inslag som finns är ofta kopplade till universitetsmiljön. Men det är viktigt att se att också uppfinningar från enskilda innovatörer och mindre företag har stor betydelse för framväxten av nya företag och skapandet av arbetstillfällen.

Vi anser att det bör inrättas ett nionde innovationskontor som vänder sig till uppfinnare, innovatörer, entreprenörer och mindre företag utan kontakter med universitet och högskolor. Kontoret ska erbjuda innovationsrådgivning, ett kompetent nätverk och ett ekonomiskt bidrag som stöd till uppfinnare för att verifiera idéer och den affärsmässiga potentialen i mycket tidiga skeden.

Ett stort problem för innovatörer utan förankring i ett stort företag är risken att drabbas av patentintrång. Man har ofta satsat mycket tid och pengar på att utveckla sin idé och skaffa patent som skydd för att senare inse att mycket lite kan göras om en ekonomiskt stark aktör helt enkelt stjäl idén.

Detta är ett problem som funnits länge och som inte har fått tillräcklig uppmärksamhet eller en rimlig politisk hantering. En fungerande immaterialrätt är en förutsättning för en hög innovativitet – nuvarande situation hotar allvarligt intresset att bidra till innovationer i samhället.

Det finns flera tänkbara sätt att hantera problemet och vi vill exempelvis lyfta fram en försäkring med rimliga premier och villkor.

Den forskning och utveckling som idag sker inom universitet, högskolor och stora företag kan på ett gynnsamt sätt kompletteras med det arbete som utförs av enskilda innovatörer och mindre företag. En förutsättning för detta är dock att deras situation stärks såväl när det gäller att utveckla sin idé som deras möjligheter att försvara sina innovationer.

Inför den kommande forsknings- och innovationspropositionen uppmanar vi därför utbildningsminister Jan Björklund, näringsminister Annie Lööf och regeringen att:

* Inrätta ett nytt innovationskontor för uppfinnare, innovatörer, entreprenörer och mindre företag

* Stödja en försäkring som ger skydd vid intrång i immaterialrätten, det vill säga patent, varumärke och designskydd.

Det skulle stärka driftiga innovatörer och företag i att både utveckla, förverkliga och försvara sina innovationer. Till stor nytta för Sveriges fortsatta innovationskraft.

Mats Olsson, ordförande Svenska Uppfinnareföreningen

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt