”Gärna mer dataforskning – men inte i nytt institut”

2016-09-07 12:21  
Leif Ljungqvist, divisionschef RISE ICT (Swedish ICT) och Pia Sandvik, vd RISE.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Vi måste dramatiskt öka mängden tillgängliga experter inom data science, speciellt inom maskininlärning och ai. Näringsministern måste fokusera på utmaningarna – inte på nya organisationer, skriver Pia Sandvik och Leif Ljungqvist, Rise.

I Ny Teknik kunde vi förra veckan läsa att näringsminister Mikael Damberg är positiv till att skapa ett nytt datainstitut. Detta för att Sverige bättre ska kunna möta digitaliseringen – det globala paradigmskifte som förändrar förutsättningarna för näringsliv och samhälle. Artikeln i Ny Teknik var en uppföljning på en DI-krönika av Börje Ekholm, före detta vd på Investor, som efterlyste en nationell datasatsning i likhet med regeringens satsning på svensk life science.

Vi instämmer med Damberg och Ekholm om att även om det i Sverige finns både bred och djup kompetens inom dataforskning och datadriven innovation saknas den kritiska massan. Vi välkomnar därför varmt en rejäl nationell satsning på ett kunskapscenter för datahantering och vi ser den till och med som en nödvändighet för att kunna förverkliga nyindustrialiseringsstrategin.

Men vi anser också att satsningen ska byggas på befintliga statliga forskningsmiljöer för att få ut maximal effekt av offentliga och privata FoU-investeringar. Vi behöver inte ännu ett forskningsinstitut, vi behöver kraftsamla på de forsknings- och innovationsmiljöer Sverige redan har.

IKT-bolagen inom Rise, Research Institutes of Sweden, har sedan 1950-talet lett stora delar av den tillämpade dataforskningen i Sverige och har byggt upp såväl betydande kunskap och erfarenhet, industriella och akademiska nätverk som fysiska och virtuella labb och testbäddar. Vi har med vår expertis inom bland annat big data, molnteknik, nätarkitektur och cybersäkerhet drivit utvecklingen av sakernas internet, 5g och smart industri.

Vår tillämpade forskning bedrivs alltid i nära samverkan med svenskt näringsliv, som viktiga behovsägare och medfinansiärer. Men Sverige behöver kraftsamla för att öka digitaliseringstakten och det är mot ljuset av det behovet som vi nu samlar all vår relevanta dataexpertis inom Rise Data Science.

Rise Data Science omfattar avancerade teknik- och metodområden inom dataforskning och ska erbjuda såväl kompetensutveckling som värdeskapande IKT-tillämpningar för alla näringsgrenar. Vårt uppdrag är att stödja utvecklingen av svensk industri och samhälle med forskning och utveckling inom datadrivna metoder och lösningar. Här finns både djup och bred expertis, infrastruktur och förutsättningar för avancerad dataforskning.

Vi har etablerat ett storskaligt datacenter i Luleå, Sics Ice, för forskning, testning och innovation som kommer att byggas ut med en kapacitet motsvarande 5 000 servrar. Vi etablerar också ett laboratorium med egna och andras öppna data som ska utgöra en resurs för datadriven forskning och innovation. En infrastruktur och ett kompetenscenter för nya teknologier som skalbara system, analytics, maskininlärning, block chain och artificiell intelligens (ai).

För att Sverige ska kunna ligga i framkant, och för att industri och samhälle ska få tillgång till nödvändig kunskap och expertis för sin digitalisering, måste vi dramatiskt öka mängden tillgängliga experter inom data science. Speciellt inom banbrytande teknologier som maskininlärning och ai, där den internationella konkurrensen är stenhård. Rise Data Science utgör såväl grunden för den kritiska massa, som den spets Sverige behöver, för att bli ett ledande forskningsinstitut inom datahantering. Men vi behöver bli fler. Och för att kunna attrahera fler måste vi erbjuda en FoI-miljö i världsklass.

Sverige har allt att vinna på ett starkt och sammanhållet nationellt institut för datahantering. Vi har med Rise Data Science lagt grunden för det kunskapscenter som efterlyses och ser fram emot en fortsatt dialog och samverkan för ett starkare Sverige.

Vi måste vara rädda om våra gemensamma resurser, ta tillvara och bygga på befintliga strukturer och inte minst, fokusera på utmaningar.

Pia Sandvik, vd RISE

Leif Ljungqvist, divisionschef RISE ICT (Swedish ICT)

Fotnot: SP, Swedish ICT och Innventia går nu samman i RISE för att skapa en samlad institutssektor och bli en starkare innovationspartner för näringsliv och samhälle. Vid årsskiftet byter vi alla namn till RISE. Läs mer på www.ri.se/utveckling-av-rise

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt