Opinion

”Gå inte till jobbet 5 maj”

Catarina Danso, förbundsordförande Sveriges Makalösa Föräldrar.
Jonas Persson, vd Microsoft Sverige.
Stefan Henningsson, klimatexpert Världsnaturfonden WWF samt expert i Digitaliseringskommissionen.
Mattias Goldmann, vd Fores med 2030-sekretariatet.

DEBATT. Trafiken är den största faktorn till klimatpåverkan och försämrar luftkvaliteten i många städer. Dessutom är arbetsplatsen inte alltid det ställe där man är mest produktiv. Stanna hemma och jobba istället den 5 maj, skriver representanter för Fores, WWF, Microsoft och Makalösa Föräldrar.

Den 5 maj är det Jobba hemma-dagen, för fjärde året i rad. Över hundra organisationer och företag uppmanar sina medarbetare att inte komma till jobbet – för minskad miljöpåverkan, ökad produktivitet, höjd livskvalitet och ett livspussel som lättare går ihop.

För Sverige är trafiken den största faktorn till klimatpåverkan samtidigt som den försämrar luftkvaliteten i många städer. Att minska arbetsresorna på frivillig väg är en viktig del i att hantera detta. Att jobba hemma en dag i veckan minskar arbetsresande och utsläpp med 20 procent. Eftersom rusningstrafikens trängsel är avgörande för om vägar och kollektivtrafik måste byggas ut, kan ett utbrett distansarbete spara stora pengar åt samhället.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här