Fyrfaldigt eller fyrdubbelt?

2000-02-16 10:06  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Jag har på sista tiden både hört och läst många konstiga uttryck som publiceras i massmedia. Det sägs att
"... aktiekursen har fyrdubblats på...", eller "... antalet anställda har tiodubblats på ...".

För mig betyder en dubblering att något ökar till dubbla värdet med faktorn 2. En fyrdubbling borde då innebära en dubblering fyra gånger i rad, det vill säga 2·2·2·2 som blir 16 gångers ökning. En tiodubbling borde innebära 1 024 gångers ökning (210).

Är det språkligt korrekt att säga fyrdubbling när man menar att något ökar fyra gånger? Det borde heta "... aktiekursen har ökat fyra gånger ...", eller "... en fyrfaldig ökning av aktiekursen ...", eller
"... aktiekursen har ökat med 400 procent ...".

Jag hoppas på ett klargörande svar och skulle bli road om ni tar med min fråga i tidningen.

Magnus Rydling

Svar:
Du har så rätt vad dubblering och fyrdubbling beträffar. Begreppen "fyrdubbling", "tiodubbling" osv används nästan alltid fel. Orden blir därmed omöjliga att använda på ett riktigt sätt, för alla tror ändå att man menar det som är fel. Säkert menar man till exempel fyrfaldigas.

Att något fyrfaldigas är dock inte samma sak som att det ökar med 400 procent. Att fyrfaldigas betyder att uppnå fyra gånger den ursprungliga mängden, vilket innebär en ökning med 300 procent.
Red.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt